۸۰۰ هزار هکتار آماده عملیات آبخیزداری
به گزارش نبض نفت به نقل از مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها؛ در بودجه سال 1401 که روز یکشنبه (21 آذرماه) رییس جمهوری آن را تقدیم مجلس کرد، 1652 میلیارد و 560 میلیون تومان تحت عنوان «برنامه حفاطت خاک و آبخیزداری» برآورد شده است تا برای آبخیزداری در «حوزه آبخیز در دریاچه ارومیه»، «آبخیزداری در حاشیه کویر مرکزی»، «کنترل سیل، آبخیزداری و حفاظت از حوزههای آبخیز گلستان و اترک»، «مطالعه و اجرای عملیات آبخیزداری حوزه سیاهکوه خراسان جنوبی و خراسان رضوی»، «مطالعه و اجرای عملیات آبخیزداری در حوزه آبخیز سد کرخه کارون بزرگ»، «مطالعه و اجرای عملیات آبخیزداری در حوزههای آبخیز سد سفیدرود»، «اجرای عملیات آبخیزداری در حوزه آبخیز سدهای کشور» و «مطالعه و اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در حوزههای آبخیز فاقد سد و مرزی کشور» صرف شود.
در حالی برآورد بودجه آبخیزداری سال آینده بیش از 1600 میلیارد تومان است که این رقم نسبت به بودجه مصوب 1400 ( 434میلیارد و 500 میلیون تومان) حدود چهار برابر شده است.
هوشنگ جزی - مدیرکل دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور- درباره بودجه تخصیص یافته به آبخیزداری گفت: بر اساس پیشبینیهای انجام شده برای هر هکتار عملیات آبخیزداری بین دو تا دو نیم میلیون تومان بودجه نیاز است و در صورت تصویب و تخصیص 1600 میلیارد تومان، در 800 هزار هکتار از مناطق مختلف کشور میتوان عملیات آبخیزداری را اجرایی کرد.
وی تاکید کرد: ردیف بودجه هر منطقه مختص به خود آن منطقه است بنابراین اگر ردیف بودجه برای مطالعه و اجرای آبخیزداری در حوزه سدهای کشور داریم، به لحاظ جغرافیایی فقط در محدوده سدها میتوان از بودجه اختصاص داده شده استفاده کرد.
مدیرکل دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به مزایای تصویب و تخصیص بودجه در نظرگرفته شده برای آبخیزداری گفت: در هر هکتار که عملیات آبخیزداری انجام میشود، 530 متر مکعب استحصال و تولید آب محقق میشود. منظور از استحصال جمع کردن آب در پشت سدها نیست بلکه نفوذ آب باید اتفاق بیفتد و بتوانیم جلوی تبخیر آب را بگیریم. از سوی دیگر منابع آبی رودخانهها را حفظ و قناتها و چاهها را پر کنیم.
وی افزود: اگر این رقم ضربدر 800 هزار هکتار کنیم یعنی سالانه حجم قابل توجهی از استحصال آب را خواهیم داشت. از سوی دیگر با انجام آبخیزداری فرسایش خاک به طورمیانگین در کل کشور، سالانه 9 تن کاهش می یابد.
به گفته مدیرکل دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اجرای عملیات آبخیزداری موجب کاهش رسوب پشت سدها میشود و از خسارت سیل 70 درصد میکاهد.
جزی در پایان گفت: در صورت تصویب و ابلاغ بودجه آبخیزداری ، در بهمن و اسفند برنامهریزیهای لازم را انجام میدهیم و ابتدا تلاش کنیم کارهای نیمه تمام را به پایان برسانیم.