وقتی اعداد سخن میگویند؛ پارس جنوبی
** توسعه میدان مشترکگازی با امضای قرارداد فاز ۲ و ۳ پارس جنوبی با شرکتهای توتال، گازپروم و پتروناس مالزی بهطور رسمی وارد مرحله اجرایی شد؛ قطر شریک ایران در این میدان مشترک، کارش را اما از سال ۱۹۹۰ (۱۳۶۹) آغاز کرده بود. انتظار برای نخستین برداشت ایران از این میدان پنج سال به درازا کشید و ایران بهمنماه ۱۳۸۱ بهصورت رسمی برداشت ۵۶.۶ میلیون مترمکعب گاز از این میدان را جشن گرفت. توسعه پارس جنوبی اما پس از این تاریخ روی غلتک افتاد. عسلویه شهریورماه سال ۷۶ زمین بکر و موات بود.
** بهمنماه ۱۳۷۶ پای نخستین شرکت ایرانی به توسعه میدان گازی پارس جنوبی باز شد؛ پتروپارس. شرکت ملی نفت ایران بهمنماه ۱۳۷۶ و در قالب قرارداد بیع متقابل با شرکت پتروپارس برای توسعه فاز یک این میدان مشترک گازی قرارداد امضا کرد. پتروپارس توانست آبانماه سال ۱۳۸۳ کار خود را در این فاز به پایان برساند. هفت سال مدت زمانی است که نخستین شرکت ایرانی برای توسعه فاز یک این میدان صرف کرد و برداشت از این میدان را ۲۸.۳ میلیون مترمکعب در روز افزایش داد. ایران تا پایان سال ۸۴ توانایی برداشت ۱۴۰ میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی را داشت.
** پارس جنوبی در تاریخ توسعه خود رکوردهای بینظیری از توسعه تا نصب سکو، از راهاندازی تا بهرهبردای ثبت کرد؛ اما امضای ۶ قرارداد فازهای ۱۳، ۱۴، ۱۹و ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی موسوم به ۳۵ ماهه در ۲۵ خردادماه ۱۳۸۹ و افتتاح همزمان پنج فاز ۱۷و ۱۸، ۱۹ و ۲۰ و ۲۱ در ۲۷ فروردینماه ۹۶ و پیشی گرفتن ایران در برداشت گاز از قطر در همین سال فراموش شدنی نیستند. با تکمیل فاز ۱۱ و پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی پرونده بخش نخست توسعه این میدان عظیم گازی بسته خواهد شد،گام دوم اما سختتر است؛ نگهداشت و حفظ تولید. رهاورد تلاش ۳۳ ساله در این میدان اما برداشت روزانه ۷۰۵ میلیون مترمکعب گاز از این میدان است.
** پارس جنوبی بدون تردید بخش مهمی از تاریخ صنعت ایران خواهد بود که تنه به تنه بزرگترین رویدادهای تاریخ صنعت نفت ایران در ۱۰۰ سال گذشته خواهد زد. پیمانکاران و سازندگان زیادی در کلاس درس پارس جنوبی، بینالمللی شدند، دستاورد این میدان عظیم گازی تولید ۷۰ درصد گاز کشور است که باید آن را فراتر از دولتها دید، این یک دستاورد برای ملت ایران است؛ دستاورد دهها هزار کارگر و متخصص و مدیرانی است که در دولتهای مختلف زحمت کشیدند و کار کردند تا چنین موفقیتی در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به دست آید.
منبع: شانا