/
۲۶ فروردين ۱۴۰۱ - ۲۲:۲۷

سرخس به هاب گوگردی منطقه خاورمیانه تبدیل خواهدشد

با حداث 15 کارخانه پارک گوگردی گنبدلی(شهید حاج قاسم سلیمانی) در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد، شهر سرخس به هاب گوگردی خاورمیانه تبدیل خواهد شد.
کد خبر : ۴۴۵۹۶


به گزارش نبض نفت، گاز خوراک پالایشگاه شهید هاشمی نژاد جزو ترش‌ترین گازهای تولیدی ایران است ( حاوی 3.6 درصد گاز اسیدی H2S) و سالیانه  بالغ بر 460 هزار تن گوگرد در این پالایشگاه تولید می شود، با توجه به محدودیت مصرف این میزان گوگرد در داخل کشور، این پالایشگاه در سنوات گذشته با مشکل دپوی 2.5 میلیون تن گوگرد کلوخه مواجه بود که سبب ایجاد مشکلات ایمنی و زیست محیطی متعدد شده بود. از این رو، در آن زمان این شرکت مجبور بود گوگرد کلوخه خود را به صورت خام و فله‌ای با هزینه حمل سالانه بالغ بر 50 میلیارد تومان به بندرعباس منتقل و از آنجا به کشورهایی هند و چین صادر نماید تا در آنجا به کودهای گوگردی تبدیل شود و مجددا بخش عمده‌ای از آن با قیمت بالاتری به کشور برگردد.

برای حل مشکل مازاد گوگرد موجود در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد و نیز ایجاد ارزش افزوده از این محصول ارزشمند، به اتکای پیشنهاد ارائه شده توسط شرکت‌های دانش بنیان، این پالایشگاه طی یک مزایده اقدام به فروش قریب به 300 هزار تن در سال گوگرد به صورت مذاب به بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری و احداث کارخانه‌های تبدیل گوگرد مذاب به محصولات با ارزش افزوده بیشتر در زمین پالایشگاه گازی سرخس نمود. بحمداالله و با استفاده از توان شرکتهای دانش بنیان و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و نیز با حمایت‌های صورت گرفته توسط وزارت نفت،کارخانه های گوگردی در پارک گوگردی گنبدلی احداث و مورد بهره برداری قرار گرفته است.

با بهره برداری از این کارخانه ها، هم اکنون گوگرد تولیدی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد سرخس به ترتیب به گوگرد دانه بندی شده با 15 دلار در هر تن ارزش افزوده، کود بنتونیتی با سه برابر ارزش افزوده و گوگرد میکرونیزه با 8 برابر ارزش افزوده نسبت به گوگرد خام تبدیل شده و بخش قابل توجهی از نیازهای داخلی کشور( از جمله نیاز وزارت جهاد کشاورزی) که پیش از این وارد می شد، توسط این شرکت ها تأمین می شود.

پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد سرخس علاوه بر تأمین مستمر و پایدار گوگرد به عنوان ماده اولیه و اختصاص بالغ بر

6 هکتار زمین از زمین خود را به این طرح ها، زیرساخت هایی چون یوتیلیتی و بخار را برای تولید گوگرد مذاب در اختیار کارخانه های یاد شده قرار داده است( در صورتی که کارخانه ها در مکان دیگری احداث می شدند، به ازای هر تن 7 دلار هزینه ایجاد گوگرد مذاب بود). در واقع با احداث کارخانه ها در زمین پالایشگاه، هزینه 7 دلار به ازای هر تن برای مذاب سازی توسط دولت تأمین شده و در مقابل هزینه 55 میلیارد تومان در سال برای خرد کردن و انتقال گوگرد از روی دوش وزارت نفت برداشته شده است.

شایان ذکر است که طراحی و ساخت این واحدها پیش از این توسط شرکت های آلمانی انجام می شده ولی در حال حاضر این فناوری توسط شرکت های دانش بنیان داخلی( عمدتا متشکل از فارغ التحصیلان دانشگاههای برتر چون دانشگاه صنعتی شریف) بومی سازی شده است. همچنین در این طرح ها علاوه بر استفاده صد در صدی از تجهیزات داخلی، بالغ بر 300 نفر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم در منطقه محروم و مرزی سرخس ایجاد شده است.

در برنامه توسعه این پارک مقرر گردیده با مشارکت بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان، با استفاده از حدود 4.5 میلیون تن گوگرد تولیدی کشور ترکمنستان که در مجاورت مرز سرخس قرار دارد، در این پارک حداقل 15 کارخانه با دانش فنی بومی شده، برای تبدیل گوگرد به کود بنتونیتی، گوگرد میکرونیزه، گوگرد مایع، کود گوگردی و سایر محصولات با ارزش افزوده بیشتر، احداث شود و با تکمیل طرح های فوق، سرخس به هاب گوگردی منطقه خاورمیانه تبدیل خواهدشد. این امر علاوه بر درآمد زایی و تأمین نیازهای بخش کشاورزی کشور، سبب اشتغال زائی قابل توجهی در آن منطقه محروم خواهد شد.

با عنایت به حجم قابل توجه گوگرد تولیدی در پالایشگاههای گاز پارس جنوبی و خام فروشی آن به صورت فله، با

برنامه ریزی صورت گرفته، قرار است در پارس جنوبی نیز با بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان یک پارک گوگردی برای فرآوری و ایجاد ارزش افزوده از گوگرد تولیدی احداث شود.

لازم به ذکر است افتتاح پارک فوق توسط ریاست محترم جمهوری در فروردین ماه سالجاری صورت گرفت.

 

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر