دعوای کشورهای اروپایی بر سر قیمت گاز
به گزارش نبض نفت به نقل از رویترز ، وزیران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در دیدار روز جمعه در بروکسل، مالیات بر درآمد بادآورده شرکتهای انرژی را با هدف مهار افزایش قیمتها که پس از جنگ روسیه در اوکراین تشدید شد، تصویب کردند. این توافق مربوط به مالیات بر سود مازادی است که شرکتهای سوخت فسیلی امسال و سال آینده کسب میکنند. همچنین یک مالیات برای درآمدهای هنگفتی که تولیدکنندگان برق کم هزینه از افزایش هزینههای برق کسب کردهاند، وضع شد و کاهش پنج درصدی اجباری مصرف برق در دورههای پیک قیمت، تصویب شد.
با این حال، جمهوری چک اعلام کرد این تدابیر کافی نیستند و بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا انتظار داشتند کمیسیون اروپا پیشنهادی برای اعمال سقف روی قیمت گاز مطرح کند.
کادری سیمسون، کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا پس از این دیدار گفت: هیچ توافقی درباره اعمال سقف گاز وجود ندارد. وی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: ما تلاش خواهیم کرد درباره یک کریدور قیمت و نه یک سقف ثابت، مذاکره کنیم تا به ما امکان دهد هزینههای مصرف کنندگان را پایین بیاوریم. قیمت گاز عمده فروشی، یک گزینه قانونی است اما مستلزم مداخله اساسی در بازار است و چندین شرط غیرقابل مذاکره باید به همراه این سقف قیمت، اجرا شود.
روبرتو سینگولانی، وزیر انرژی ایتالیا گفت: گروهی از کشورها هفته آینده درباره ایدههایی برای سقف قیمت یا قیمت گذاری هوشمند به منظور کمک به کمیسیون اروپا برای طراحی پیشنهاد قانونی که همه کشورها از آن حمایت کنند، گفتوگو خواهند کرد. اولویت اکنون کاهش قیمت گاز است اما اولویت دومی هم وجود دارد و آن اجتناب از این نوع اقدام است که به کمبود گاز منتهی میشود.
پانزده کشور شامل فرانسه، ایتالیا و لهستان هفته گذشته از کمیسیون اروپا خواستند برای مهار تورم، سقف قیمتی برای معاملات عمده فروشی گاز پیشنهاد کند.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان گفت: بر این باور است که وزیران اتحادیه اروپا پیش از نشست بعدی خود در ۱۱ اکتبر، میتوانند راهکار بهتری برای سقف قیمت گاز پیدا کنند.
کمیسیون اروپا به کشورهای اتحادیه اروپا هشدار داد اعمال سقف قیمت در بازار گاز، مستلزم منابع مالی قابل توجهی برای تامین مالی خرید اضطراری گاز در صورت شکسته شدن سقف قیمت تعیین شده در اتحادیه اروپاست.
دانمارک، اتریش و هلند از موضع آلمان در مخالفت با ایده سقف قیمت، حمایت و اعلام کردند اگر کشورها نتوانند در بازارهای جهانی با خریداران دیگر رقابت کنند، برای تامین گاز به مشکل برخواهند خورد.
بروکسل پیشنهاد کرد اتحادیه اروپا میتواند این ایده را به شکل محدودتری اجرا کند؛ به عنوان مثال تنها برای عرضه گاز روسیه سقف قیمت تعیین کند اما کشورهایی شامل بلژیک و مجارستان با این پیشنهاد مخالفت کردند. یک ایده دیگر که اکنون در اسپانیا اجرا میشود، هدف گرفتن گاز مورد استفاده برای تولید نیروست.
اتحادیه اروپا با معرفی تدابیر گسترده امیدوار است با رویکردهای ملی مختلف دولتهای این بلوک در برابر کمبود انرژی همپوشانی کند. در حال حاضر کشورهای ثروتمندتر اتحادیه اروپا در مقایسه با کشورهای فقیرتر برای حمایت از مصرف کنندگان و شرکتها در برابر افزایش هزینههای انرژی، بودجه بیشتری اختصاص داده اند. آلمان که بزرگترین اقتصاد اروپاست، یک بسته ۲۰۰ میلیارد یورویی برای مقابله با افزایش هزینههای انرژی شامل قیمت گاز، رونمایی کرده است.
بر اساس گزارش رویترز، کلود تورمس، وزیر انرژی لوکزامبورگ از اتحادیه اروپا خواست قدم پیش گذاشته و رقابت هزینه نامعقولی که بین کشورهای این بلوک به راه افتاده است را متوقف کند.