/
۲۳ آبان ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۲
انرژی‌های تجدید‌پذیر؛

محاصره 16 ساله فرصتی برای گرایش غزه به انرژی‌های تجدید‌پذیر

فلسطینیان غزه در سایه تداوم محاصره رژیم صهیونیستی علیه این منطقه طی 16 سال اخیر بیش از پیش به استفاده از انرژی خورشیدی برای کمک به حل بحران کمبود برق در این منطقه روی آورده‌اند.
کد خبر : ۴۹۵۷۴

به گزارش نبض نفت به نقل از العربی الجدید، بمباران تنها نیروگاه تولید برق غزه توسط جنگنده‌های رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۶، این باریکه را با بحران جدی برق مواجه کرد.

از همین رو در سال‌های اخیر، با توجه به ادامه بحران کمبود برق برای جمعیت نزدیک به ۲.۲ میلیونی فلسطینیان غزه این منطقه برای تأمین برق خود به انرژی خورشیدی متکی شده است.

بحران شدید برق در باریکه غزه که برای شانزدهمین سال متوالی تحت محاصره رژیم صهیونیستی قرار دارد، به نحوی است که شهروندان این منطقه هر هشت ساعت یک بار هشت ساعت برق ندارند و در زمان اوج مصرف قطعی برق به بیش از ۱۲ ساعت هم می‌رسد.

پشت بام منازل و برج‌ها و همچنین تاسیسات عمومی مانند مدارس و درمانگاه‌ها در نوار غزه به محلی برای قرار دادن پنل‌های خورشیدی برای تولید برق تبدیل شده است.

در حال حاضر کل انرژی در دسترس شرکت توزیع برق غزه در بهترین حالت از ۲۰۰ تا ۲۲۰ مگاوات تجاوز نمی‌کند که از دو منبع تامین می‌شود، یکی نیروگاه تولید برق غزه و دیگری خطوط انتقال برق رژیم صهیونیستی است؛ خطوط انتقال برق مصر هم که 25 مگاوات از برق غزه را تامین می‌کرد، از سال ۲۰۱۸ متوقف شده است.

گرایش به سمت انرژی خورشیدی در نوار غزه به عنوان جایگزینی برای تجهیزات دیگری است که فلسطینیان از ابتدای بحران برق در این منطقه به آن متوسل شده‌اند، از جمله ژنراتورهایی که هزینه زیادی برای مشترکان داشته است.

اخیراً بسیاری از شرکت‌های فعال در زمینه نصب سیستم‌های انرژی خورشیدی تسهیلاتی را برای مردم  غزه فراهم کرده‌اند تا تحت حمایت بین المللی این سیستم‌ها را  نصب کنند، به نحوی که چندین طرف به ویژه بانک جهانی از حامیان این طرح هستند . شرکت‌های مذکور  با ارائه تسهیلات مالی و قسط بندی کل هزینه مالی سیستم‌های انرژی خورشیدی نقش زیادی در گسترش پدیده نصب پنل‌های خورشیدی در نوار غزه داشته‌اند. 

شرکت‌هایی بومی در غزه با اجرای پروژه‌های کوچک، متوسط ​​و بزرگ وارد خط سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی خورشیدی شده‌اند و برخی از آنها از طریق انعقاد قراردادهایی با شرکت توزیع برق غزه مقادیری انرژی به این شرکت می‌فروشند تا به کاهش بحران کمبود برق در این منطقه کمک کند.

فتحی الشیخ خلیل، مدیر عامل شرکت حیاة غزه می‌گوید که شرکت او در حال حاضر روی تکمیل پروژه‌ای در منطقه خزاعه در شرق خان یونس در جنوب نوار غزه کار می‌کند تا یک نیروگاه خورشیدی بسازد که 2 مگاوات برق تولید می‌کند.

وی در گفت‌وگو با العربی الجدید هزینه این پروژه را نزدیک به دو میلیون دلار اعلام کرد و گفت، انرژی تولید شده به شرکت توزیع برق غزه فروخته می‌شود تا به کاهش بحران انرژی در این منطقه کمک کند.

الشیخ خلیل معتقد است با توجه به اینکه نوار غزه از فقر شدید انرژی رنج می‌برد و به دلیل دشواری سرمایه‌گذاری در زمینه ساخت نیروگاه های متعارف، این منطقه نیازمند گسترش بیش از پیش پروژه‌های سرمایه‌گذاری در زمینه انرژی خورشیدی است،

به موازات این مسیر، فلسطینی‌ها امیدوارند که روزی استخراج گاز از میدان دریایی غزه مارین آغاز شود تا با توسعه تنها نیروگاهی که قطر در پنج سال گذشته هزینه سوخت برای بهره برداری از آن را برعهده دارد، به بحران برق در این منطقه پایان داده شود.

محمد ثابت، مدیر روابط عمومی و رسانه شرکت توزیع برق غزه هم در این خصوص می‌گوید که این شرکت سال‌ها پیش تلاش کرد تا با وارد کردن سیستم‌های انرژی خورشیدی و فروش آن به شهروندان و مؤسسات بدون حاشیه سود مالی برای این بخش به جبران کمبود برق این منطقه کمک کند.

ثابت گفت که امضای قرارداد خرید انرژی خورشیدی توسط شرکت برق غزه با یکی از شرکت‌ها به منظور کمک به کاهش بحران برق صورت گرفته و از طریق آن ۲ مگاوات برق دریافت می‌کند. 

وی ادامه داد: این شرکت به سمت تکیه بر جایگزین‌های جدید رفته و قرارداد دیگری با یکی از شرکت‌ها برای خرید  پنج مگاوات برق از طریق سیستم مبتنی بر زباله سوزی منعقد کرده که به زودی اجرایی خواهد شد.

* 15 مگاوات برق حاصل از صفحات خورشیدی

بر اساس برآوردهای شرکت توزیع برق غزه، مجموع انرژی خورشیدی تولید شده در نوار غزه در حال حاضر حدود ۱۵ مگاوات برآورد می‌شود که توسط شهروندان، شرکت‌ها، موسسات تجاری و برخی نهادهای رسمی دولتی و بین المللی تامین می‌شود.

اسامه نوفل، پژوهشگر امور اقتصادی در غزه نیز تاکید کرد قیمت بالای سوخت برای ژنراتورهای الکتریکی، صاحبان تأسیسات و خانه‌ها را بر آن داشت تا به دنبال جایگزین‌های ارزان‌تر باشند، زیرا انرژی خورشیدی هزینه کمتری نسبت به انرژی تولید شده از طریق ژنراتورها دارد.

* اشتغالزایی برای بانوان

العربی الجدید همچنین به مشارکت بانوان در کار نصب پنل‌های خورشیدی در مناطق مختلف غزه اشاره کرد و گفت که امروز دختران جوان غزه نیز فرصتی برای اشتغال در زمینه رشته‌های فنی پیدا کرده و وارد دنیای انرژی‌های تجدیدپذیر شدند. 



طبق اعلام العربی الجدید، دختران غزه پس از طی تحصیلات آکادمیک خود آموزش‌های عملی را  در زمینه نصب و تعمیر پنل‌های خورشیدی گذرانده‌اند و امروز پا به پای مردان برای خود در این حرفه حرفی برای گفتن دارند.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر