هجوم به بازار ارز و سکه /اثرات معکوس یک اقدام نا به جا در بازار ارز
نبض نفت- بانک مرکزی برای کنترل بازار منتظر نظر شورای پول و اعتبار نماند. مصطفی قمری وفا سخنگوی بانک مرکزی در روز قبل اعلام کرد که هیات عامل بانک مرکزی در مصوبه دیروز خود به بانک ها اجازه داد تا اوراق گواهی سپرده مدت دار ویژه با نرخ ۲۳ درصد منتشر کند.
رییس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد درهفته گذشته از احتمال افزایش سود بانکی با تصویب شورای پول و اعتبار سخن گفتند ولی از آنجایی که هنوز نتیجه مصوبه شورای پول و اعتبار مشخص نشده بانک مرکزی با این اقدام خواسته با در شرایطی که دلار و سکه در محدوده مقاومتی و سقف جدید قیمتی قرار گرفته از ورود پول های جدید به و سکه و سایر بازارها جلوگیری کند، برخی از کارشناسان گرچه این اقدام را دیر هنگام می دانند اما امیدوارند در تعدیل نوسان موثر باشد و از شتاب در جامعه بکاهد.
ولی عوامل اقتصادی در ارتباط با یکدیگر و هماهنگی با هم کارا می شوند و اثر گذار خواهند بود. یعنی وقتی بانک مرکزی اقدام به افزایش می کند تا تورم را کاهش دهد دولت باید به دنبال اقداماتی باشد تا اطمینان بازار نسبت به رویکرد بانک مرکزی جلب شود و سیاست موثر واقع شود به عنوان مثال کاهش هزینه ها، اعمال سیاستهای انقباضی و نداشتن کسری بودجه و افزایش مالیات از عواملی است که باعث می شود افزایش کارگر باشد و چرخ دنده های اقتصادی در سیستم اقتصادی درست عمل کنند در غیر اینصورت اگر بودجه انقباضی به کمک بانک مرکزی نیاید وافزایش بانکی همراه با افزایش سود تسهیلات بانکی باشد تولید ضربه بیشتری می بیند آن هم در شرایطی که کسری بودجه و بودجه انبساطی سوخت موتور تورم را تأمین میکند.
از طرفی از آن جایی که بخش قابل توجه التهابات بازار ارز ناشی از فشارهای سیاسی تحریم ها علیه ایران و توقف مذاکرات هستهای است خبرهای خوش سیاسی می تواند به کمک بازارساز بیاید یا تشدید تنش ها کار را برای بازارساز سخت کند.بررسی حباب ها در بازار ارز نشان می دهد که فشار در بازار آزاد کمی تخلیه شده است ولی اختلاف قیمت ها در بازار رسمی نگران کننده است حباب قیمت ها در سطح بالایی است که می تواند منجر به افزایش تقاضای سفته بازی در بازار دلار توافقی شود. حباب دلار نیمایی هم در نزدیکی محدوده ۴۰ درصدی قرار گرفته و گمانه زنی ها را از جایگزینی دلار ترجیحی با دلار نیمایی تشدید می کند. افزایش فاصله دلار نیما و دلار آزاد هر آنچه که بازارساز ازحذف ارز ترجیحی به دست آورده بود را ناپدید می کند و دولت را به خانه اول گرفتاری در مصائب اختلاف قیمت ارز ها گرفتار می کند.
نتیجه عکس اجرای نادرست یک سیاست
هجوم معامله گران به بازار ارز و سکه، سکه امامی را وارد کانال ۲۰ میلیونی کرد سکه رفاه روز قبل صف خرید شد و حتی بازارگردان و حقوقی بازار سکه هم حاضر به عرضه صف خرید نشد این درحالی است که هنگامی که سکه در کانال ۱۸ میلیونی بود بازارساز اقدام به محدود کردن دامنه نوسان گواهی سکه در محدوده دو درصد کرد.
در زمان اعمال این سیاست حباب طلای آب شده و درهم در محدوده بالایی قرار داشت، فشار سیاسی انتظارات افزایشی در بازار ارز را تغذیه میکرد مقاومت روانی بیست میلیونی سکه و چهل هزار تومانی دلار در نزدیکی قرارداشت.
در آن زمان در دیدبان اکوایران به کارگیری نابجای ابزار کنترلی توسط بازارساز اشاره و گزارش کرد که احتمالا این سیاست نمی تواند رشد قیمت بازار سکه را در بازار مهار کند و منجر به تشکیل صف خرید بدون عرضه خواهد شد.
محدودیت دامنه نوسان در تاریخ ۲۱ آذر اعمال شده ولی روند صعودی سکه متوقف نشده و بیشتر از ده درصد رشد کرده است اختلاف رفاه و سکه امامی بازار آزاد هم باعث شده تا در نماد های گواهی سکه بورسی صف خرید بدون عرضه تشکیل شود اتفاقی که نشان میدهد اقدام نا به جا در بازار ارز ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد.
منبع:اقتصاد نیوز