چشمانداز قیمت نفت درسال 2023
1- جنگ روسیه با اوکراین
2- تصمیمات اوپک پلاس در کاهش یا افزایش تولید اعضا
3- وضعیت مذاکرات برجام
4- وضعیت مناسبات ونزوئلا با آمریکا
5- تنشهای احتمالی در حوزه نفتی خلیج فارس یا بینالمللی
در گام اول جنگ روسیه با اوکراین در سال 2023 در حال وارد شدن به یک سالگیاش است. سالی پر فراز و نشیب و تلخ که خرس روسی پشت سر گذاشت و جهان را درگیر اقدامانش کرد موضوعی که با رمل و اسطرلابی که پوتین انداخته بود سازگاری نیافت و او را وارد باتلاق خطرناکی کرد تا آمریکا با شرکا و فرزند خواندههایش بر روسیه بیش از پیش سخت بگیرند و او را در منگنه اقتصادی قرار دهند تا هیمنهاش فرو پاشد و به گوشه عزلت تلخ اجباری در عرصه اقتصادی بینا لمللی دچار شود.
تصمیمات اوپک پلاس مبنی برکاهش عرضه 2 میلیون بشکهای میتواند بازار را وارد تنشهای قیمتی نفت و انرژی کند، موضوعی که به طور قطع مورد تایید ایالات متحده آمریکا و کشورهای آلمان ،فرانسه، انگلیس و ایتالیا نخواهد بود.
وضعیت مذاکرات هستهای ایران با کشورهای 1+4 نیز مهم است. با توجه به موضعگیریهای غیررسمی که جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا و آنتونی بلینکن و اتحادیه اروپا اتخاذ کرده و به نظر میرسد نمیتوان به این مذاکرات چندان امید بست اما اگر مذاکرات هستهای به سرانجام برسد حاصل کار افزایش عرضه نفت ایران به میزان 3/1 تا 4/1 میلیون بشکه نفت خواهد بود که میتواند تاثیرات محسوسی در عرصه اقتصاد و سیاست بینالمللی به همراه داشته باشد.
وضعیت ونزوئلا هم با توجه به چراغ سبزهایی که آمریکا نسبت به کاراکاس و مادورو داشته به نظر میرسد در سال 2023 شاهد تحولاتی در عرصه اقتصادی قاره آمریکا اعم از شمالی و جنوبی باشیم اما نکته ای که نباید فراموش کرد این است که افزایش عرضه نفت ونزوئلا تاثیرگذاری چندانی بر رفع تحریمهای نفتی بر بازار سوخت جهانی نخواهد داشت اما میتواند دارای تاثیرات سیاسی حائز توجهی باشد.
از دیگر مباحث میتوان به تنشهای احتمالی به خصوص در کانون اقتصادی و انرژی جهان اشاره کرد موضوعی که نمیتوان آنرا نادیده گرفت به عبارتی هر گونه جنگ و تنش احتمالی مساوی با افزایش قیمت نفت خواهد بود. مجموعه این موارد اشاره شده میتواند بر قیمت نفت تاثیرگذار باشد.