/
۱۷ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۴۰

راه‌اندازی گام نخست كارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ در آینده‌ نزدیك

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به راه‌اندازی گام نخست کارخانه گاز و گاز مایع (ان‌جی‌ال) در آینده‌ای نزدیک، گفت‌: برنامه ریزی شده است تا پایان سال آینده ۵۰ درصد گازهای مشعل همراه نفت جمع‌آوری شود که هم‌اکنون برای تحقق این هدف پروژه‌های مختلفی در حال اجراست.
کد خبر : ۵۲۷۷۳

به گزارش نبض نفت به نقل از  پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران  بر اساس برنامه‌ریزی‌های مجموعه شرکت ملی نفت ایران قرار است تا پایان سال آینده ۵۰ درصد گازهای مشعل همراه نفت جمع‌آوری شود که هم‌اکنون به‌منظور تحقق این هدف پروژه‌های مختلفی در حال اجراست.

در واقع، تا اوایل سال آینده معادل ۸.۲ میلیون مترمکعب گاز به‌صورت روزانه از مشعل‌ها جمع‌آوری می‌شود و در سال ۱۴۰۲، روزانه ۱۸.۲ میلیون مترمکعب دیگر به این مقدار افزوده می‌شود و برای سال ۱۴۰۳، روزانه ۱۷ میلیون مترمکعب دیگر و در سال ۱۴۰۴ نیز برابر ۷ میلیون مترمکعب در روز از سوختن گازهای مشعل کاسته می‌شود، در واقع تا پایان سال آینده انتظار جمع‌آوری ۵۰ درصد گازهای مشعل را داریم و در پایان افق ۱۴۰۴، باقی‌مانده این گازها جمع‌آوری می‌شوند.

یکی از پروژه‌هایی که با هدف جمع‌آوری گازهای همراه از سوی مدیریت کسب و کار شرکت ملی نفت ایران و با بهره‌گیری از توانمندی پیمانکاران داخلی و سرمایه‌گذاری ۱.۴۰۰ میلیون یورویی هلدینگ خلیج فارس در حال اجراست.

محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از راه‌اندازی گام نخست آن در آینده‌ای نزدیک خبر داده است.

کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ یکی از طرح‌های بزرگ صنعت نفت است که با اجرای آن، گازهای همراه میدان‌های غرب کارون (آزادگان، آزادگان شمالی، یادآوران، دارخوین، یاران شمالی و جنوبی، سهراب، سپهر، جفیر، سوسنگرد و بندکرخه) به ظرفیت ۵۰۰ میلیون فوت مکعب جمع‌آوری و فرآورش می‌شود.

در ضمن با توجه به تأخیر در اجرای فازهای دوم توسعه میدان‌های نفتی غرب کارون و پیش‌بینی نشدن دقیق مقادیر و زمان تولید گازهای همراه به ظرفیت کامل کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰، اجرای فاز نخست این کارخانه با ظرفیت ۲۵۰ میلیون فوت مکعب در روز در اولویت اجرا قرار دارد که با پیشرفت ۹۵ درصدی پروژه پیش‌بینی می‌شود به‌زودی تکمیل و راه‌اندازی شود.

با اجرای ردیف دوم این واحد نیز ظرفیت لازم برای جمع‌آوری همه گازهای همراه میدان‌های غرب کارون در شرایط توسعه کامل فراهم خواهد شد.

شایان ذکر است که این کارخانه با طراحی در دو ردیف فرآورشی در سال ۱۳۹۰ به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به‌عنوان پیمانکار اجرایی واگذار و تأمین مالی آن نیز به کنسرسیوم‌های قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا و پتروشیمی بندر امام خمینی سپرده شد، اما با توجه به رویکرد جدید وزارت نفت مبنی بر واگذاری تأسیسات ان‌جی‌ال و روند کند عملیات اجرایی آن با پیشرفت حدود ۴۵ درصدی، این طرح در سال ۱۳۹۶ به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس واگذار شد.

از جمله مزایا و اهداف اجرای این طرح نیز می‌توان به کاهش آلودگی زیست محیطی، راندمان بیشتر در تصفیه نفت و گاز در نتیجه افزایش واحدهای جداساز و شیرین‌سازی گاز ترش، افزایش چشمگیر ظرفیت تولید کاندنسیت و گازهای سبک و تصفیه شده نظیر پروپان، بوتان، متان و … اشاره کرد.

به طور جزئی‌تر، با اجرای این طرح، ظرفیت استحصال یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن در سال اتان و ترکیبات سنگین‌تر از آن ایجاد خواهد شد که به‌عنوان خوراک پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) استفاده می‌شود و در جبران کمبود خوراک کنونی و آینده این مجتمع مؤثر خواهد بود، از دیگر محصولات این مجتمع تولید روزانه ۳۴۰ میلیون فوت مکعب گاز شیرین برای مصرف نیروگاه غرب کارون و شبکه سراسری خواهد بود.

اهتمام جدی مجموعه نفت به جمع‌آوری گازهای مشعل با دستور و تأکید محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دولت مردمی سیزدهم شتاب گرفته است که نتیجه آن کاهش گازسوزی در مشعل و جمع‌آوری گازهای همراه خواهد بود.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر