حمایت همه جانبه شركت ملی نفت ایران از پیمانكاران داخلی
به گزارش نبض نفت به نقل از خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، محسن خجسته مهر عصر روز جمعه (29 اردیبهشت ماه) و در حاشیه سومین روز از برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت در جلسه با پیمانکاران بخش خصوصی و انجمن شرکت های اکتشاف و تولید، با اشاره به نقش پیمانکاران در پیشبرد اهداف صنعت نفت گفت: اکنون با محدودیت های ناشی از اعمال تحریم ها مواجه هستیم که برکت وجود شرکت های خصوصی اثر تحریم ها را کاهش داده است.
وی با اشاره به حضور ۲۰۰ شرکت خارجی در نمایشگاه امسال گفت: توانایی شرکتهای ایرانی به سطحی رسیده است که شرکت های خارجی شرکت های ایرانی را در حد شرکتهای بینالمللی دیده و آمادگی رقابت و همکاری را با آنها دارند.
خجسته مهر به قراردادهای ۳۴ بستهای موسوم به EPD/EPC اشاره و اظهار کرد: برخی از این قراردادها مشکلاتی داشتهاند و پیمانکاران نمیتوانند آن را جلو ببرند اما سعی می شود مشکلات قراردادها رفع و تعدیل های لازم صورت گیرد تا قرارداد ها فسخ نشوند زیرا فسخ قرارداد هم چند سال طول میکشد و صنعت نفت با رکود مواجه می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: باید راهی پیدا کنیم تا پیمانکاران از مشکلات پیش رو به صورت قانونی عبور کنند. در این خصوص برای تعدادی از پروژهها در چارچوب قراردادهای ۳۴ بستهای تعدیل گرفتهایم که با تأیید وزیر نفت انجام میشود، شرکتها هم هرچه سریعتر الحاقیه را انجام دهند تا از این توقف عبور کنیم.
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه کارها را شرطی نکنید، افزود: این بدان معناست که بگوییم اگر تحریمها برداشته شود یا فلان شرکت خارجی باشد، میتوان کاری انجام داد؛ این همان شرطی کردن مأموریتهاست که نباید به این شکل باشد.
خجسته مهر اضافه کرد: از دو دهه پیش به دنبال حل مشکل مدیریت و استقرار مدیریت قوی هستیم که هنوز تا تحقق بیکم و کاست آن فاصله داریم و شرکت های خصوصی می توانند ما را در رسیدن به مدیریت کارآمد سوق دهند.
ضرورت مدیریت ریسک
وی با تاکید بر اینکه نباید تنها به دولت متکی شد، بیان کرد: یکی از معضلات ما این است که آمادگی روبرو شدن با ریسک را نداریم. در صورتی که ریسک قابل محاسبه است و با این کار می توان آن را مدیریت کنیم.
خجسته مهر بر ایرانی محوری و لزوم استفاده از دانش و تخصص و همچنین فناوری و تولیدات داخل کشور با محوریت بخش خصوصی تاکید کرد و با بیان این تبصره که هرچه از توان خارجی ها نیاز داریم باید استفاده کنیم ولی تمرکز بر ارتقای شرکت های ایرانی است، گفت: من نمی گویم تحت هیچ شرایطی واردات و شرکت های خارجی حضور نداشته باشند، بلکه باید حضور آنها منطقی باشد و در صورت نبود آنها امکان پروژه ها متوقف نشود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خاطرنشان کرد: اکنون سعی شده موارد دست و پا گیر برداشته و بر تسهیل در روند حرکت عملیات ها افزوده شود در ضمن باید کاری کنیم که پیمانکاران به صورت مشروع از موانع مقابل ترقی خود عبور کنند.
خجستهمهر با بیان اینکه مدلهای قرارداد در حال تکامل است، توضیح داد: به مرور مدل قراردادها تغییر کرد. باید به سمت رفع مشکلات و نقاط ضعف رفت و به نقاط قوت اضافه کنیم و زمان قرارداد هم کوتاه شود و سریع تر مناقصه برگزار شود.
معاون وزیرنفت ضمن انتقاد از اینکه در قراردادهای پیشین نرخ تعدیل دکلها صفر عنوان شده بود، گفت: چنین چیزی ممکن نیست و حتما باید در قراردادها این موضوع تغییر کند.
قراردادهای تامین دکل باید بلندمدت باشد
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر مشکل کمبود دکل در پروژه ها اشاره کرد و گفت: ما حاضریم برای تامین دکل به خصوص در بخش دریایی، قراردادهای ۵ ساله ببندیم. پیمانکاران ما از اجاره به شرط تملیک بهرمند شوند.
وی در ادامه افزود: قراردادها بخصوص در بخش حفاری نباید یکساله باشد. نمی توان طی قرارداد یکساله سفارش کالا گرفت. مدت قرارداد باید بلندتر باشد. مدت ۵ ساله میتواند مدت ایده آلی باشد.
خجستهمهر با بیان اینکه در خلال برنامه هفتم توسعه ۱۶۰ میلیارد دلار پروژه نفت و گاز، پیشبینی شده است، گفت: بخش مهمی از آن، نگهداشت توان تولید و بخشی مربوط به میدانهای جدید و توسعهنیافته است.
در دولت سیزدهم در بخش خشکی، قرارداد سه میدان مشترک یاران شمالی و جنوبی و سهراب بسته شد. طرح های توسعه ای میدانهای سپهر و جفیر نیز در دست اقدام است. قرارداد طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی هم تنفیذ میشود.
وی با اشاره به ضرورت بجا آوردن مطالبات پیمانکاران طی مدت مطلوب و احقاق حقوق آنها بدون ایجاد مانع در دسترسی به این حقوق تصریح کرد: باید طبق قرارداد مطالبات پیمانکاران را بدهیم تا از این طریق بسیاری از مشکلات حل می شود.
خجسته مهر خطاب به پیمانکاران گفت: ما باید امور را تسهیل کنیم و شما پیمانکاران در این مسیر باید همت کنید و غیر از مسائل مالی مشکلات مدیریتی را نیز از میان بردارید.