/
۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۰

قالیباف: ناگزیریم صرفه‌جویی در مصرف را به‌سرعت پیش ببریم

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مردم باید انتفاع اقتصادی داشته‌ باشند تا انگیزه صرفه‌جویی پیدا کنند، گفت: ناگزیریم بحث صرفه‌جویی در مصرف را به‌سرعت پیش ببریم و مانع رشد مصرف شویم تا کشور را از ناترازی دور کند و به سمت تعادل ببرد.
کد خبر : ۵۶۳۱۰

به گزارش نبض نفت به نقل از روابط عمومی وزارت نفت، محمدباقر قالیباف روز دوشنبه (۲۳ مردادماه) در کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی بهینه‌سازی و بهره‌وری انرژی ایران که در مرکز همایش‌های بین‌المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، ضمن قدردانی از فعالان حوزه نفت و گاز که برای آبادانی کشور مجاهدت می‌کنند، اظهار کرد: زمان‌بندی برگزاری این کنفرانس بسیار تأثیرگذار است، زیرا هم‌اکنون در حال تنظیم برنامه توسعه کشور هستیم و در جریان آن ناگزیریم برنامه‌ای تحولی داشته باشیم که آغاز و پیشران آن موضوع انرژی است. به این معنا که انرژی نسبت به دیگر مسائل اولویت دارد و در تصمیم‌گیری در این حوزه نباید در کشور تردید کرد.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون رسیدگی به لایحه برنامه هفتم توسعه در مرحله بررسی در کمیسیون تلفیق لایحه برنامه در مجلس قرار دارد که لازم است از همین‌جا دست نیاز به سمت متخصصان و پژوهشگران دراز کنیم تا در تنظیم آن با ما همراهی کنند، افزود: در سال‌هایی که در قوه مقننه هستیم، هفته‌ای نبوده که در مجلس و کمیسیون انرژی نسبت به موضوع انرژی و برنامه توسعه غفلت کرده باشیم و به‌ویژه به لحاظ زمانی این موضوع برای ما بسیار مهم بوده است.

رئیس مجلس گفت: هوشمندسازی، شفاف‌سازی و مردمی‌سازی سه پایه اصلی کارآمدسازی است. امروز ایران در حوزه شدت مصرف انرژی در صدر جدول کشورهای دنیا قرار دارد که نقطه تحولی در این حوزه حضور مردم و پای کار آوردن آنها است. حضور مردم نیز به‌معنای این نیست که در زمستان و تابستان آنها را محدود کنیم، یا راهکار این باشد که صنعت را تعطیل کنیم.

وی تأکید کرد: ما باید کاری کنیم که مردم قدرت خرید کالاهایی برای صرفه‌جویی مصرف انرژی را پیدا کنند و انگیزه آن را نیز داشته باشند که به سمت استفاده از این وسایل بروند. با مصرفی که امروز در بنزین داریم نمی‌توانیم صرفه‌جویی کنیم. از سوی دیگر امروز نه‌تنها به سمت تولید خودروهای هیبریدی و برقی نرفته‌ایم، بلکه اسقاط خودروها را نیز متوقف کرده‌ایم. خودروهایی هستند که گازوئیل و بنزین زیادی مصرف می‌کنند، اما اسقاط نشده‌اند و همین سبب آلودگی هوا شده است.

قالیباف با بیان اینکه امروز نیازمند تصمیم‌گیری‌های شجاعانه، عقلانی و خردمندانه هستیم که البته سخت و تلخ هم است و باید آن را پذیرفت، گفت: ما باید تصمیم بگیریم فرصتی با ریسک فراهم کنیم. برای رسیدن از تولید یک میلیارد مترمکعب گاز در روز به ۱.۵ میلیارد مترمکعب گاز، نیازمند مبلغی هستیم که مشخص نیست باید از کجا بیاید، در حالی که راهکار اصلی، بهینه‌سازی است که باید برای آن عرضه و تقاضا را تنظیم کنیم.

رئیس مجلس با اشاره به اهمیت بهینه‌سازی و بهره‌وری انرژی اعلام کرد: امروز نیروگاه‌های برق، حمل‌ونقل، صنعت و... سهم بزرگی در مصرف انرژی دارند که باید انگیزه برای صرفه‌جویی پیدا کنند و اهمیت آن را در انتفاع اقتصادی کشور ببینند.

وی با بیان اینکه بهینه‌سازی در خود پول دارد که در حوزه انرژی همان ۳.۵ میلیون بشکه در روز است، تصریح کرد: اگر امروز در هدررفت انرژی صرفه‌جویی کنیم همه مردم می‌توانند از آن منتفع شوند.

قالیباف در ادامه با تأکید بر اینکه نباید در پشت درهای دیوان سالاری بمانیم، افزود: ما در مجلس در کنار دولت آماده‌ایم تا کار شما را تسهیل کنیم و به تولید انرژی ۳.۵ میلیون بشکه در روز از طریق بهینه‌سازی برسیم.

وی با بیان اینکه باید یک تابلوی زمانی برای کنترل‌پذیری ایجاد کنیم تا برنامه‌هایمان مشخص باشد، گفت: ما در مجلس و دولت تنها نقش تسهیل‌گری و تنظیم‌گری داریم و نباید در دیگر برنامه‌های شما (بخش خصوصی) دخالت کنیم و تنها باید هوشمندسازی، شفاف‌سازی و مردمی‌سازی را پایه‌ریزی کنیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان اظهار کرد: دو وزارتخانه تولیدکننده و دو وزارتخانه مصرف‌کننده انرژی باید برای برداشتن گام‌های اساسی و مهم در جریان اجرای احکام لایحه برنامه هفتم، این مسیر را طی کنند.

اوجی: تعریف ۳۶ میلیارد دلار پروژه بهینه‌سازی انرژی در شورای اقتصاد

وزیر نفت در آیین گشایش کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی بهینه‌سازی مصرف و بهره‌وری انرژی ایران، با اشاره به اینکه امروز صنعت نفت یکی از مهم‌ترین صنایع کشور است، افزود: تأمین امنیت انرژی کشور برعهده این وزارتخانه است و ۹۵ درصد انرژی کشور از  نفت تأمین می‌شود.

جواد اوجی ادامه داد: موضوع ناترازی گاز و فرآورده‌های نفتی مقوله مهمی است که شامل افزایش تولید و بهینه‌سازی مصرف می‌شود.

وزیر نفت تأکید کرد: در دولت سیزدهم با همراهی مجلس شورای اسلامی برنامه‌ریزی خوبی برای افزایش تولید نفت و گاز شده است.

اوجی با اشاره به اینکه امروز به عدد ۳ میلیون و ۱۹۰ هزار بشکه تولید نفت رسیدیم و یک میلیارد مترمکعب گاز در کشور تولید می‌شود، گفت: البته ظرفیت تولید نفت ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز است.

وی با تأکید بر بهره‌برداری از ۱۵ میلیارد دلار پروژه نیمه‌تمام نفتی پارسال افزود: امسال نیز ۱۲ میلیارد دلار پروژه نیمه‌تمام به بهره‌برداری می‌رسد که افزایش تولید گاز، نفت و فرآورده‌های نفتی را رقم خواهد زد.

وزیر نفت ادامه داد: از جمله این طرح‌ها می‌توان به بهره‌برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اشاره کرد که ۵۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت فرآورش گاز کشور را اضافه کرد.

اوجی به بهره‌برداری از فاز ۲ طرح توسعه پالایشگاه آبادان اشاره کرد و گفت: با بهره‌برداری از این طرح، ۲۱۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشگاه آبادان و ظرفیت پالایش نفت کشور افزوده شد. در زمینه جمع‌آوری گازهای مشعل نیز پروژه ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ به بهره برداری رسید.

وی افزود: این روزها نیز آماده بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی هستیم که ۲۰ سال روی کاغذ مانده بود و در آینده‌ای نزدیک با حضور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری می‌رسد. پروژه‌های دیگری نیز در دستور کار است.

وزیر نفت تأکید کرد: با وجود افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز در کشور، اما در بخش مصرف نیز باید بهینه‌سازی انجام شود.

اوجی با اشاره به اینکه در این دولت و مجلس انقلابی طرح‌های خوبی داشتیم، گفت: ماده ۱۲ از سال ۹۲ به تصویب رسید، اما انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذار ایجاد نمی‌کرد. در این زمینه نشست‌های زیادی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد و با بهره‌گیری از دیدگاه‌های مجموعه صنعت نفت تغییراتی در این قانون به‌وجود آمد.

وی با بیان اینکه اگر در بهینه‌سازی مصرف خوب کار کنیم بخش اعظمی از این ناترازی انرژی جبران می‌شود، اظهار کرد: ۳۶ میلیارد دلار پروژه در شورای اقتصاد برای بهینه‌سازی در بخش‌های مختلف داریم.

وزیر نفت گفت: همچنین در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ حساب بهینه‌سازی شکل گرفت که از محل صرفه‌جویی سوخت یا همان سوخت یا معادل آن به قیمت فوب خلیج فارس را به سرمایه‌گذار تحویل دهیم و برای سرمایه‌گذار انگیزه ایجاد کنیم.

شریعتی‌نیاسر: فرصت ۱۰۰ میلیارد دلاری بهینه‌سازی انرژی در ایران

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این آیین با اشاره به اینکه وضع شدت مصرف انرژی در کشور مطلوب نیست، اظهار کرد: از ابتدای برنامه پنجم تا انتهای برنامه ششم توسعه باید شاخص شدت مصرف انرژی ۵۰ درصد کاهش می‌یافت، اما در عمل این اتفاق نیفتاد.

مالک شریعتی‌نیاسر افزود: بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار فرصت صرفه‌جویی در حوزه مصرف انرژی در کشور وجود دارد که معادل ۳.۵ میلیون بشکه نفت خام است و اگر تنها ۲۵ درصد آن را بهینه‌سازی کنیم گام مهمی برداشته‌ایم.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با تأکید بر اینکه ۱.۷ درصد سهم ظرفیت ذخیره‌سازی گاز در ایران است، گفت: این میزان یک‌ششم میانگین جهانی است. سالانه ۱۸ میلیارد مترمکعب گاز در ایران در مشعل‌ها سوزانده می‌شود که معادل ۵ میلیارد دلار هدر رفت انرژی است و این در حالی است که صادرات گاز کشور حدود ۱۷ میلیارد دلار است.

شریعتی‌نیاسر با اشاره به اینکه متوسط بهره‌وری نیروگاه‌ها ۳۹ درصد است، ادامه داد: در ۱۶ نیروگاه گازی کشور بهره‌وری کمتر از ۲۵ درصد است و در ۷ نیروگاه سیکل ترکیبی بهره‌وری ۴۰ درصد برآورد می‌شود.

وی تأکید کرد: در منطقه به‌دلیل شرایط جغرافیایی و سیاسی می‌توانیم به‌عنوان یک هاب انرژی حاضر باشیم، اما اگر بهینه‌سازی انجام نشود این فرصت از دست خواهد رفت.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس افزود: آسیب‌شناسی در تدوین برنامه هفتم توسعه در زمینه بهینه‌سازی انرژی انجام شده است که شامل پیش‌بینی نشدن منابع مالی کافی و مناسب برای بهینه‌سازی، جذاب نبودن سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی، هوشمند نبودن کامل شبکه انتقال و توزیع حامل‌های انرژی، نبود متولی واحد متمرکز برای بهینه‌سازی مصرف انرژی، فاصله قیمتی بسیار زیاد عرضه فرآورده‌ها با قیمت تمام‌شده و صادراتی، منتفع نبودن آنی مردم در پروژه‌های بهینه‌سازی و صرفه‌جویی انرژی و سهم ۶۵ درصدی بخش‌های حاکمیتی و عمومی در مصارف غیربهینه انرژی می‌شود.

شریعتی‌نیاسر تصریح کرد: با توجه به این آسیب‌شناسی، چند موضوع را در برنامه هفتم توسعه دنبال می‌کنیم که شامل تبدیل شدن ایران به هاب انرژی منطقه، مردمی‌سازی بهینه‌سازی مصرف انرژی، ایجاد بازار متشکل انرژی و بهینه‌سازی مصرف انرژی مبتنی بر گواهی صرفه‌جویی، ایجاد متولی واحد برای بهینه‌سازی مصرف انرژی مبتنی بر گواهی صرفه‌جویی، زمینه‌سازی روی باز توزیع یارانه‌های انرژی به هر کد ملی، افزایش تعرفه حامل‌های انرژی در بخش‌هایی که دارای تبعات کمتری است و تمرکز بر جمع‌آوری گازهای مشعل، ذخیره‌سازی گاز طبیعی و هوشمندسازی است.

وی اظهار کرد: فاصله‌های قیمتی سبب قاچاق شده و حداقل مقدار قاچاق بنزین ۵ میلیون لیتر در روز و گازوئیل ۱۰ میلیون لیتر در روز برآورد می‌شود.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با اشاره اینکه فرصت بهینه‌سازی جدی و مناسب است، گفت: سال‌های آینده در موضوع بهینه‌سازی انرژی کلیدی خواهد بود.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر