هشدار "غول ایتالیا" نسبت به تاثیر تحریمهای آمریکا بر قیمت نفت
وی در حاشیه کنفرانس سرمایه گذاری پایین دستی ادنوک در ابوظبی گفت: بنابراین یک میلیون بشکه کمبود عرضه در بازار ایجاد می شود و روی قیمتها و همچنین توازن گریدهای نفتی مختلف تاثیر می گذارد. زیرا یک میلیون بشکه به اروپا رفته و باقی آن به خاور دور می رود.
زمانی که تحریم های وضع شده از سوی دولت باراک اوباما علیه تهران در سال ۲۰۱۲ اجرا شد، صادرات نفت ایران به ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسید. از زمانی که تحریم ها در سال ۲۰۱۵ در راستای توافق هسته ای بین المللی رفع شد، این آمار بیش از یک میلیون بشکه افزایش یافت.
دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا هشتم ماه مه اعلام کرد از برجام خارج می شود. اعلام این تصمیم، صعود قیمتهای نفت را به دنبال داشت.
عمده صادرات نفت ایران (بیس از ۱.۵ میلیون بشکه در روز) به چین، هند، ژاپن و کره جنوبی می رود. ژاپن و کره جنوبی اعلام کرده اند بدنبال دریافت معافیت از تحریم های آمریکا برای ادامه خرید نفت از ایران خواهند بود.
مدیرعامل انی گفت: ما تقاضایی داریم که به طور متوسط ۱.۶ تا ۱.۷ میلیون بشکه در روز رشد می کند بنابراین تحریم ها از نظر هزینه و قیمت، اختلال ایجاد می کنند و زمانی که چنین وضعیتی داریم، دورنما بسیار نامطمئن می شود.
برخی از تحلیلگران پیش بینی می کنند تاثیر تحریم ها به خصوص در مقایسه با تحریم های سال ۲۰۱۲ اوباما، جزئی خواهد بود. آنها می گویند ترامپ ممکن است صادرات نفت ایران را به میزان ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد که کمتر از یک تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز کاهش صادرات ایران در شش سال پیش است.
ابهام برای سرمایه گذاران
ابهامات قیمتی که وجود دارد به معنای ابهام برای سرمایه گذاران به خصوص سرمایه گذارانی است که بدنبال حضور در پروژه های چند میلیارد دلاری مانند پروژه های بخش استخراج هستند.
دسکالزی افزود: برای انرژی باید سرمایه گذاریهای بزرگی انجام گیرد و زمانی که ابهام زیادی وجود دارد، انجام سرمایه گذاری راحت نیست. اما مسائل ژئوپلیتیکی متعدد دیگری وجود دارند که درک شرایط را پیچیده و دشوار می کند.
مدیرعامل انی با اشاره به تاثیر تصمیم ترامپ بر اروپا، ابراز امیدواری کرد راهکار دیپلماتیکی برای این منظور پیدا شود. شماری از شرکتهای اروپایی بزرگ شامل دانون، پژو و ایرباس از زمان لغو تحریم ها علیه ایران در سال ۲۰۱۶، در این کشور سرمایه گذاری و فعالیت کرده اند. طبق گزارش رویترز، آلمان ۶۰ درصد از سرمایه گذاری اروپایی در ایران را به خود اختصاص داده است.
همه کشورهای امضا کننده برجام شامل آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین با وجود خروج آمریکا از توافق، همچنان به برجام ابراز پایبندی کرده اند.