/
۱۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۴

عبور بورس از مرز 120 هزار واحد، حباب ندارد

یک کارشناس بازار سرمایه عبور شاخص از مرز 120 هزار واحد را نتیجه وجود حباب ندانست و گفت: آغاز ترمیم تیم اقتصادی دولت، افزایش ارزش جایگزینی و احتمال فروش ارز صادراتی شرکت ها در بازار ثانویه از مهمترین عوامل رشد بورس است.
کد خبر : ۹۶۶۶

نبض نفت - شاخص بورس در هفته گذشته دور جدیدی از رکوردشکنی را آغاز کرد که به عبور از مرز کانال 123 هزار واحدی منجر شد.

برخی تحولات اقتصادی و سیاسی در روزهای اخیر در عرصه داخلی و بین المللی رخ داده که امیدواری ها نسبت به تثبیت و بهبود شرایط اقتصادی را افزایش داده است.

آغاز ترمیم تیم اقتصادی دولت، نوسان نرخ ارز، احتمال آزاد شدن فروش ارز صادراتی پتروشیمی، فولاد و فلزی ها در بازار ثانویه بورس کالا و احتمال بهبود مناسبات بین المللی از جمله عواملی بودند که امیدواری ها را در عرصه اقتصادی افزایش داده است.

شاخص بورس در آخرین روز کاری هفته گذشته (چهارشنبه) با جهش 2 هزار و 777 پله ای به جایگاه 123 هزار و 951 واحدی صعود کرد.

در معاملات چهارشنبه 2 میلیارد و 136 میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش هفت هزار و 420 میلیارد ریال در 135 هزار و 419 نوبت دادوستد شد.

چرایی رشد شاخص بورس

«احسان رضاپور» کارشناس مسایل اقتصادی و بازار سرمایه، امروز درباره چشم‌انداز کوتاه و میان مدت بازار سرمایه گفت: روند حرکت بورس، تحت تاثیر عوامل اقتصادی سیاسی و اجتماعی و همچنین نوسان بهای کامودیتی ها (مواد پایه و معدنی) در بازارهای جهانی و تعیین تکلیف نرخ ارز قرار دارد.

رضاپور با بیان اینکه هر گونه رخداد مهم در این بخش‌ها روند حرکت بورس را تحت تاثیر قرار می دهد، اضافه کرد: در صورتی که شاهد ریسک های جدید سیاسی و اقتصادی در داخل و خارج نباشیم و قیمت دلار با افت زیادی مواجه نباشد، می توان انتظار داشت که روند رشد بازار سرمایه تشدید شده و شاهد رونق بیشتری در این بازار باشیم.

وی افزود: همچنین، هرگونه اخبار نامطلوب که نشان دهنده افزایش ریسک‌های سیاسی و اقتصادی و نارضایتی ها و ناملایمت های اجتماعی باشد نیز باعث گرایش به بازار ارز و طلا شده و به تبع آن سرمایه‌گذاران از بازار بورس فاصله بیشتری خواهند گرفت.

این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: با توجه به نزدیک شدن به زمان اعمال تحریم های امریکا در نیمه مرداد ماه به پیچیدگی‌ها و ابهامات موجود در بازار سرمایه افزوده شده است.

وی به وضعیت بازار ارز اشاره کرد و ادامه داد: ارز از مهمترین عناصر در تعیین وضعیت فروش محصولات و شرکت های بورسی و ارزیابی درآمد آنها محسوب می شود که هم اکنون وجود بلاتکلیفی در نحوه تخصیص ارز به ویژه ارز صادراتی و نوع محاسبه آن در نرخ گذاری فروش داخلی آنها باعث شده که نوعی ابهام در میان این شرکت ها شکل بگیرد.

نقدینگی سرگردان به دنبال سودهای جذاب

این کارشناس بازار سرمایه به نقدینگی سرگردان در جامعه اشاره کرد و گفت: این نقدینگی سرگردان به بهانه های مختلف به دنبال فرصت‌های جدید سرمایه‌گذاری می گردد؛ در واقع دارندگان پول تلاش می‌کنند با سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف از جمله ارز و طلا قدرت خرید خود را حفظ کنند.

رضاپور اضافه کرد: این پول سرگردان در ماه‌های اخیر به طور پیوسته در حال گردش در بازارهای مختلف بوده که در اغلب موارد، باعث افزایش و بعضا حبابی شدن قیمتها شده است.

حباب قیمتی در بازار ارز و طلا

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: علت تاخیر در رشد بورس نسبت به بازار سکه و ارز این است که سرمایه‌گذاران در زمان بی‌ثباتی اقتصادی و محدود شدن امنیت خاطر به سراغ دارایی‌های نقد شونده مانند طلا و ارز می‌روند تا بتوانند در صورت نیاز آن را به سرعت به پول تبدیل کنند.

رضاپور اضافه کرد: البته باید توجه داشت در هفته های اخیر با رشد سریع و شتابان قیمت طلا و ارز مواجه بوده ایم، به طوری که دارای حباب قیمتی است و با ارزشی فراتر از ارزش واقعی معامله می‌شود.

وی یادآور شد: با فرض کاهش اندک نرخ دلار و عادی شدن شرایط سیاسی، رشد شاخص بورس به بالای 120 هزار واحدی را نمی توان حبابی ارزیابی کرد.

وی به روند حرکت قیمت سهام شرکت های بورسی اشاره کرد و گفت: قیمت بسیاری از سهام در فصل بهار، ارزنده و مناسب بود اما به دلیل نگرانی های سیاسی و اقتصادی، تمایل برای خرید آنها پایین بود.

«اکنون نیز با وجود رشد پرشتاب بورس، کف های قیمتی جدیدی برای سهام شرکت های بورسی ایجاد شده که ارزندگی آنها را حفظ می کند».

وی یادآور شد: در فصل بهار، به دلیل همان ریسکهای عمومی سیستماتیک، سرمایه‌گذاران عمدتا در درجه اول به بازار دلار و سکه و در درجه دوم به بازار خودرو مسکن توجه نشان ‌دادند، اما به تدریج بورس نیز مورد توجه قرار گرفت و این روزها شاهد رشد شتابان شاخص بورس هستیم.

وی اضافه کرد: با توجه به وضعیت نقدینگی امروز کشور، مخاطرات مربوط به حبابی شدن بورس بسیار بهتر و مناسبتر از مخاطرات حبابی شدن سایر بازارهاست؛ زیرا در صورت استفاده از این فرصت، سرمایه ها به سوی تولید و توسعه تولید و اشتغال سوق داده خواهد شد.

استقبال بورس از رشد دوباره نرخ ارز

این کارشناس بازار سرمایه به تاثیر نرخ ارز بر بورس اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه به دلیل ابهامات فراوان در خصوص چشم انداز سیاسی و اجتماعی در ماه های پیش نتوانسته بود خود را با دلار 4200 تومانی وفق دهد.

وی افزود: در روزهای اخیر با آغاز ترمیم کابینه و مواضع مسوولان بحث امکان فروش ارز صادراتی شرکت های بورسی مانند پتروشیمی ها و فلزی ها در بازار ثانویه سامانه نیما جدی تر شد که باعث افزایش قیمت سهام شرکت ها و رشد اخیر شاخص بورس شده است.

این کارشناس بازار سرمایه به نارضایتی شرکت ها از نرخ گذاری اجباری بر مبنای دلار 4200 تومانی در بورس کالا اشاره کرد و یادآور شد: نحوه قیمت گذاری محصولات در بورس کالا با نیت حمایت از مصرف کننده نهایی انجام می شود، اما نتیجه معکوس داشته و تنها باعث پر شدن جیب دلالان و واسطه ها شده است.

«در واقع، اکنون تولید کننده بالادستی و مصرف کننده نهایی، هیچ سودی از این قیمت گذاری نمی برند. بنابراین اهالی بازار اعتقاد دارند اصلاح این رویه ضروری به نظر می رسد و دیر یا زود باید رخ دهد».

افزایش ارزش جایگزینی شرکت ها

این کارشناس بازار سرمایه به بالا رفتن ارزش جایگزینی شرکت ها در بورس اشاره کرد و افزود: با توجه به رشد نرخ ارز، بهای اقلامی مانند زمین و تجهیزات شرکت ها افزایش می یابد، یعنی اگر رقبا در صنایع مختلف بخواهند برای ایجاد واحدهای مشابه این تجهیزات را تهیه کنند به دلیل رشد بهای دلار ناچارند با قیمت های بسیار بالاتری خریداری کنند، بنابراین ارزش جایگزینی این شرکت ها بالا می‌رود.

رضاپور یادآور شد: ارزش جایگزینی شامل همه شرکت‌های بورسی خواهد شد و می تواند زمینه رشد عمومی قیمت سهام شرکت ها را فراهم کند.

احتمال ورود بورس به مرحله استراحت و اصلاح کوتاه مدت

این کارشناس بازار سرمایه گفت: البته باید توجه داشت با توجه به سرعت رشد بازار سرمایه منطقی تر است که بزودی شاهد استراحت کوتاه مدت و مقطعی شاخص باشیم، تا بازار بر اساس اطلاعات جدید و پیامدهای تصمیمات تیم اقتصادی جدید دولت، خود را برای تداوم روند و یا اصلاح قیمت ها آماده سازد.

رضاپور اضافه کرد: البته این اصلاح در صورت انتشار اخبار مثبت اقتصادی و سیاسی به صورت موقت خواهد بود و فرصتی را برای رونق دوباره بازار فراهم می کند.

توسعه بورس در صورت فرهنگ سازی

این کارشناس بازار سرمایه درباره بازارهای موازی از جمله طلا و ارز گفت: شناخت و دانش عمومی جامعه از بازار سکه و ارز بیشتر از بورس است و نقدشوندگی این گزینه ها نیز بسیار مطلوب است؛ بنابراین به طور سنتی با احتیاط بیشتری نسبت به بورس برخورد می کنند.

رضا پور ادامه داد: با توجه به حباب قیمتی سکه و ارز، در صورت فرهنگسازی مناسب و افزایش آگاهی مردم از روش ها و ابزارهای مختلف موجود در بورس و تلاش جدی برای حمایت از سودآوری تولیدکنندگان در کنار سیاستگذاری برای آرامش فضای روانی جامعه و اطمینان خاطر آنها از آینده کشور، بازار سرمایه از ظرفیت بسیار خوبی برای جذب سرمایه های مردم برخوردار است.

منبع: ایرنا

 ما را در کانال تلگرامی نبض نفت دنبال کنید

برچسب ها:

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر