/
۰۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۵

استقبال از همکاری دانش‌بنیان‌ها در توسعه فناوری‌های فرآورش نفت خام

مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران بر ضرورت بهره‌مندی از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور در توسعه فناوری‌های فرآورش نفت خام تأکید کرد و درباره شرایط این همکاری توضیحاتی ارائه داد.
کد خبر : ۳۷۴۷۶

نبض نفت -  تالین منصوریان امروز (سه‌شنبه، چهارم خردادماه) در رویداد به‌هم‌رسانی عرضه و تقاضای فناوری فرآورش و نمکزدایی نفت خام، درباره چارچوب طرح توسعه فناوری‌های فرآورش نفت خام با استفاده از تجهیزات سریع احداث کارخانه‌ای توسط شرکت‌های فناور توضیح داد و گفت: سیاست شرکت ملی نفت در این حوزه حرکت به سمت واحدهای پیش‌ساخته بوده و برگزاری این رویداد نشان‌دهنده اهمیت نقش‌آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان و ضرورت توجه به توسعه فناوری‌های نو در این زمینه است.

امضای موافقت‌نامه با پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت

وی با بیان اینکه اکنون تنها یک واحد پیش‌ساخته فرآورش نفت در کشور (میدان آزادگان جنوبی) وجود دارد و شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند فناوری ایجاد و راه‌اندازی چنین واحدهایی را در کشور توسعه دهند، به برخی مستندات قانونی واگذاری طرح توسعه فناوری‌های فرآورش نفت خام اشاره کرد و درباره ساختار قرارداد توسعه فناوری توضیح داد: به این منظور، شرکت ملی نفت ایران موافقت‌نامه‌ای با پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت امضا می‌کند که در ذیل این موافقت‌نامه قراردادهایی امضا می‌شود و بر مبنای آن مشخص می‌شود شرکت‌های فناور چه وظایفی دارند و چه کارهایی باید انجام شود.

مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران با اشاره به ظرفیت‌های قانونی موجود برای ترک تشریفات مناقصه در این حوزه، گفت: در مجموع یکی از مزیت‌های پارک‌های نوآوری و فناوری، همین معافیت‌ها و تسهیلات است.

ساختار قرارداد توسعه فناوری

منصوریان در ادامه توضیح داد: در ساختار قرارداد توسعه فناوری، حداکثر ظرفیت هر قرارداد ۲۰ هزار بشکه در روز است؛ دوره قرارداد توسعه فناوری حداکثر هفت سال (شامل پنج سال توسعه فناوری) خواهد بود و پرداخت‌ها متناسب با میزان اثربخشی (مقدار، زمان و کیفیت) برای هر بشکه نفت فرآورش‌شده محاسبه می‌شود.

وی درباره تعهدهای عمده شرکت ملی نفت ایران و همین‌طور تعهدات شرکت‌های فناور گفت: شرکت ملی نفت ایران مکلف به تحویل نفت خام، دریافت نفت فرآورش‌شده و گاز و پساب جداسازی‌شده و پرداخت مطابق تعرفه به شرکت فناور در ازای هر بشکه نفت فرآورش‌شده است. شرکت فناور نیز باید نسبت به تأمین مالی، طراحی و مهندسی و تأمین کالا و تجهیزات، ساخت و نصب و راه‌اندازی و بهره‌برداری و نگهداری و تعمیر تأسیسات در طول دوره توسعه فناوری اقدام کند.

پوشش ریسک‌های سرمایه‌گذاری

مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه ریسک سرمایه‌گذاری شرکت‌های فناوری پوشش داده می‌شود، اضافه کرد: اگر شرکت ملی نفت به هر دلیلی نتواند به تعهدات خود عمل کند، مشمول پرداخت جریمه خواهد شد.

منصوریان در ادامه صحبت‌های خود، درباره مدت قرارداد خلق و توسعه فناوری توضیح داد و دوره مطالعه ساخت را در مجموع حداکثر ۲۴ ماه و دوره اثبات و توسعه فناوری را حداکثر ۶۰ ماه پس از خلق فناوری عنوان کرد و در زمینه نحوه محاسبه مبلغ قرارداد و مبانی این محاسبات نیز گفت: این مبلغ با در نظر گرفتن تعرفه فناوری، دوره توسعه فناوری، تعداد روزهای کاری و ظرفیت فرآورشی محاسبه می‌شود و اگر برای یک واحد چند متقاضی وجود داشته باشد، ایجاد فرآیند رقابتی نیز بر مبنای تعرفه فناوری پیش‌بینی شده است.

وی در زمینه مالکیت فناوری، تجهیزات و محصولات در این طرح نیز با بیان اینکه محصولات تحت هر شرایطی متعلق به شرکت ملی نفت ایران است و تأسیسات تحت مالکیت و بهره‌برداری شرکت فناور، افزود: فناوری نیز تحت مالیکت شرکت فناور است با حق ثبت اختراع، ضمن واگذاری حق بهره‌برداری رسمی به شرکت ملی نفت ایران.

ظرفیت‌های تأمین مالی

مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران در زمینه ظرفیت‌های تأمین مالی طرح به دو تفاهم‌نامه‌ای که به‌تازگی امضا شده است، اشاره کرد و گفت: یک تفاهم‌نامه با هدف تأمین و ساخت کالا و تجهیزات میان نفت و صندوق نوآوری و شکوفایی و بانک تجارت امضا شد که بر مبنای آن، طرف قراردادها تعهد داده‌اند تا سقف ۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور پرداخت کنند. این تسهیلات ارزان و نرخ آن ۴ تا ۱۱ درصد متغیر است.

منصوری افزود: تفاهم‌نامه بعدی نیز تفاهم‌نامه‌ای هزار میلیارد تومانی است که با هدف خلق و توسعه فناوری میان نفت و صندوق نوآوری و شکوفایی با بانک‌های عامل امضا شد و بر مبنای آن، اعطای انواع تسهیلات، امکان سرمایه‌گذاری مشترک با صندوق نوآوری با عاملیت صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، امکان ارائه تضمین دریافت تسهیلات از سوی صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت و امکان تبدیل و انتقال تسهیلات به شرکت ملی نفت در دوران توسعه فناوری مدنظر قرار گرفته است.

رویداد به‌هم‌رسانی عرضه و تقاضای فناوری فرآورش و نمکزدایی نفت خام با همکاری شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب به‌صورت برخط در حال برگزاری است.

منبع: شانا

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر