وزیر نیرو باید پاسخگوی خسارت به مردم باشد
نبض نفت - قطعی برق در سال جاری با وجود آمارهای وزارت نیرو درباره افزایش تولید به مرحله بحران رسیده و بسیاری از مردم هم خسارت دیده اند، حالا باید دید که ریشه این مشکل کجاست؟ افزایش استخراج رمز ارز یا بالا رفتن صادرات برق از ایران!
در واقع طبق گزارش وزارت نیرو در سال 99 تولید برق نسبت به سال 98 رشد 2.2 درصدی داشته یعنی 1804 مگاوات افزایش یافته است،
براساس این آمار در سال گذشته 270 واحد گازی تولید پراکنده، 2 واحد نیروگاه برق-آبی، 53 واحد انرژی های نو ، 4 واحد نیروگاه گازی و 5 واحد نیروگاه سیکل ترکیبی وارد مدار شده است و ظرفیت نصب شده نیروگاه های کشور را به 85.3 هزار مگاوات رسانده است و پس از اجرای پروژه ها توان برق تولیدی کشور در بخش نیروگاه های حرارتی رشدی 5.8 درصدی داشته است، حالا سوال اینجاست آیا میزان مصرف برق کشور در یک سال گذشته به قدری افزایش یافته که این تعداد اجرای پروژه پاسخگوی نیاز کشور نیست!؟ آنهم در سالی که به دلیل کرونا بسیاری از واحدهای تولید و خدماتی به طور کامل فعالیت ندارد.
یک نماینده مجلس با اشاره به اینکه در چند وقت اخیر با بروز مشکلات برق برای شهروندان نمایندگان مجلس هم در تذکرات و هم نکته های نسبت به مشکلات برق ورود کرده اند، گفت: در شرایط کنونی وزارت نیرو مدعی است که این مشکلات تحت تاثیر خشکسالی و کمبود بارندگی است و به طور قطع بی تاثیر هم نیست اما مدیریت برق در کشور باید به گونه ای باشد که مشکلات برای مردم پیش نیاید.
عبدالله ایزدپناه با بیان اینکه پنج شنبه 6 خرداد جلسه ای فوق العاده ای در مجلس داریم که وزیر نیرو برای توضیح درباره قطعی برق باید به مجلس بیاید، گفت: به طور قطع مجلس درباره مشکلات برق کوتاه نخواهیم آمد و ابتدا باید حرف های وزیر را بشنویم و بعد از آن تصمیم بگیریم، هرچند با توجه به اینکه 20 روز دیگر انتخابات ریاست جمهوری کشور را در پیش رو داریم بنابراین فرصتی برای استیضاح وزیر وجود ندارد اما در نهایت تصمیم گیری برای این موضوع فردا انجام خواهد شد.
تابستان مشکلات بیشتری برای مردم به وجود می آید
او با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی خرداد ماه است و هنوز وارد گرمای تابستان نشده ایم اما مشکلات برق بسیار زیاد است، اظهار کرد: اگر این روند قطعی برق ادامه داشته باشد قطعا در تابستان مشکلات بیشتری برای مردم و کارخانه های به وجود می آید. از این رو باید سیاست های جدیدی در این زمینه وضع شود.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه در حال حاضر ارقامی که رئیس جمهور و وزیر نیرو برای افزایش تولید برق در سال های اخیر گفته اند با شرایط کنونی انطباقی ندارد،گفت: امیدوارم این آمارهای تولید درست باشد هرچند شواهد این را تایید نمی کند، از طرف دیگر جمعیت کشور روندی افزایشی دارد و این به معنای افزایش میزان مصرف برق در کشور است و از طرف دیگر صادرات برق هم رشد قابل ماحظه ای داشته و این وضعیت نشان دهنده عدم توازن بین افزایش تولید و مصرف برق در کشور است و مدیریت برق به درستی انجام نشده است.
ایجاد هاب انرژی
وزیر نیرو بارها تاکید کرده که وزارت نیرو به دنبال ایجاد هاب انرژی است تا بتوانند بخشی از برق تولیدی را با اتصال به کشورهای مانند آذربایجان و روسیه صادرات کند، حال سوال این است که آیا در حال حاضر چه میزان صادرات برق با وجود قطعی بر در داخل کشور ادامه دارد؟
نکته قابل توجه اینجاست که در سال های قبل از 98 با وجود خشکسالی هیچگاه کشور با معضل گسترده قطعی برق و آلودگی ناشی از مصرف مازوت مواجه نبوده است از این رو به نظر می رسد که تامین برق برای استخراج بیت کوین چالش اصلی این بخش است و بخش عمده ای از برق کشور از این طریق مصرف می شود، چراکه انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران در دومین جلسه شورای اداری استان تهران در سال جاری اعلام کرده که« استخراج رمز ارزها مصرف برق قابل توجهی دارد، از این رو استفاده از این دستگاهها در دستگاههای دولتی تخلف است و باید با مدیران مربوطه برخورد شود.» بنابراین این صحبت ها حکایت از این دارد که در شرایط کنونی جدول خاموشی ها به دلیل کمبود برق نیست بلکه برای تامین برق ماینرها و برق صادراتی به کشورهای همسایه است.
در اختیار قرار دادن بخشی از برق تولیدی کشور برای استخراج رمزارزها توسط چینی ها در حالی که کشور با قطعی برق مواجه هستند هیچ توجیهی ندارد، هر چند در این باره وزارتخانه اعلام کرده است که برق ماینرها قطع می شود اما نشده و در مقابل تعرفه های برق افزایش یافت و مردم هم خسارت های زیادی دیدند.
قطعی برق و آلودگی ناشی از سوخت مازوت
همچنین رضا اردکانیان وزیر نیرو در ۲۵ اسفند 1399 اعلام کرده بود که در سال 99 بیش از ۳۰۷ پروژه با سرمایه ای ۸۱ هزار میلیاردی در بخش برق و آب بهره برداری شده است و این به معنای پایداری تامین برق و آب کشور اما با خاموشی های اخیر می تواند دریافت که کمپین وزارت نیرو که به صورت هفتگی با عنوان الف_ب ایران اجرا شده بیشتر تبلیغاتی بوده است. زیرا رشد 2.2 دصدی در تولید برق و نیروگاه به تامین برق کمکی نکرده و مردم با قطعی برق و آلودگی ناشی از سوخت مازوت روبرو هستند.
وعده های دولت برای ایجاد پایداری در صنعت برق ایران از شهریور ماه سال ۹۶ مطرح شد و رئیس جمهور تاکید کرد امنیت یعنی اینکه «مردم برقشان قطع نشود و به گاز هم دسترسی داشته باشند» اما در یکسال اخیر نشان داد که پایداری در صنعت برق وعده ای بیش به مردم نبوده است. البته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم اخیرا گفته در طرح مجلس موضوع تامین برق رمزارزها دیده شده تا بتوانیم در چارچوب قانونی، مسیر را برای استفاده از ظرفیتهای اقتصادی کشور در حوزه رمزارز، عملیاتی کنیم که نشان می دهد دغدغه اول رمز ارز است نه برق مردم!
منبع: موج