/
۲۰ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۵

شیخ الوزرا سکان دار نفت می ماند

تغییر ندادن وزیر نفت اقداماتی بود که با تایید کارشناسان رو به رو شد این موضوع نشان از آن دارد که به نظر می رسد درحال حاضر هیچ جایگزینی برای زنگنه برای مدیریت این وزارتخانه نیست.
کد خبر : ۲۶۲


نبض نفت-  نخستین مشکل 4 گانه وزارت نفت میادین مشترک نفتی بود چراکه  طی ۸ سال قبل تر دولت دهم این میادین دست نخورده باقی ماند.
۴ سال پیش که زنگنه مجددا تصدی  وزارتخانه را برعهده گرفت، با یک سری میادین مشترکی مواجه شد که اسم، ایران نیز در آن شراکت داشت، ولی برداشت آن هیچ توسعه ای پیدا نداشت. 
از سوی دیگر در سال های آغاز دولت یازدهم قیمت نفت از کانال ۱۰۰ دلار به کانال ۲۰ دلار رسید. این  اتفاق باعث شد که این وزارتخانه با بودجه کمتری رو به رو شود و به طوری پول نداشته باشد تا بتواند میادین خود را توسعه دهد و یا تجهیزات کشور را ارتقا دهد.
زنگنه در روزهای نخست کار خود در دولت یازدهم، سهمیه بندی بنزین را کنار گذاشت این امر توانست  ۷۰ درصد قاچاقی را که از طریق کارت سوخت در کشور انجام می شد، متوقف کند. همراه با این کار، پالایشگاه ها تولید بنزین با استاندارد یورو ۵ را در دستور کار قرار دادند. همچنین پارس جنوبی را نامی آشنا در صنعت نفت کرد. او در برنامه خود در سال ۹۲ وعده داد که با توسعه پارس جنوبی و افتتاح تمامی فازهای آن، تولید گاز کشور را به قطر برساند و این چنین هم شد. ستاره خلیج فارس هم افتتاح شد؛ به گونه ای که کشور در بنزین خودکفا شد.
زنگنه به واسطه تجربه و دیپلماسی قوی توانست سهم تولید نفت در اوپک را که در سال های اخیر از دست رفته بود، به دست آورد؛ به گونه ای که در آن زمان این اتفاق را رسانه ها «برجام نفتی» نام گذاری کردند. 
اما شاید بزرگترین انقلاب او در این دوره، توسعه قراردادهای بیع متقابل و ایجاد قرارداد IPC بود. این قراردادها از نخستین روز نقدهای زیادی را از سوی مخالفان داشت، اما بعد از گذشت کمتر از دوسال زنگنه توانست با قانع کردن مجلسی ها در عرصه بین المللی، این قرارداد را ارائه دهد و بالاخره توتال مجدد با ایران برای توسعه میادین کشور همکاری کند. 

تقویت جایگاه ایران در اوپک

در برنامه ای که بیژن زنگنه به مجلس ارائه داد اولین اولویت او توجه به میدان های مشترک است. طبق برنامه بخشی از برنامه توسعه و افزایش بازیافت نفت از میدان های نفتی و گازی در قالب قراردادهای جدید نفتی عملی خواهد شد و این اتفاق منجر به تقویت جایگاه ایران در اوپک و بازار جهانی نفت و گاز می شود. از سوی دیگر، بر اساس برنامه در صنعت پتروشیمی، در دولت دوازدهم، تعداد ۴۵ طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری قریب ۳۵ میلیارد دلار و ارزش تولید قریب ۲۳  میلیارد دلار به قیمت سال پایه ۱۳۹۰ به بهره برداری خواهد رسید. 
با تمام این برنامه ریزی ها و عملکرد پرتجربه وزیر نفت، انتقادی که به او وارد شده، منحصر به فرد بودن اوست. کارشناسان می گویند که باید در این ۴ سال آینده «زنگنه»های دیگری زیر دست او ایجاد شوند و از او کار یاد بگیرند. تاکنون جایگزینی در این وزارتخانه برای بیژن زنگنه پیدا نشده و به نظر می رسد که این تجربه باید به نسل های جوان تر نیز انتفال پیدا کند. در ۴ سال آینده از او توقع می رود دانش و تجربه او به نسل های جوان تر کشور منتقل شود و دیگر تنها یک زنگنه در کشور نباشد.

 منبع: خبرآنلاین

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر