/
۲۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۰

عملیات اجرایی مرحله نخست طرح ذخیره‌سازی میدان گازی مختار آغاز شد

عملیات اجرایی مرحله نخست طرح ذخیره‌سازی میدان گازی مختار در استان کهگیلویه و بویراحمد به‌ منظور کمک به حل مسئله ناترازی فصلی و پایداری شبکه گاز کشور در جریان سفر رئیس ‌جمهوری به این استان و با حضور وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران آغاز شد.
کد خبر : ۵۵۷۶۷

به گزارش نبض نفت به نقل از روابط عمومی وزارت نفت، عملیات اجرایی مرحله نخست طرح ذخیره‌سازی میدان گازی مختار در استان کهگیلویه و بویراحمد روز دوشنبه (۲۶ تیرماه) در آیینی به‌صورت ویدئوکنفراس با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری، جواد اوجی، وزیر نفت، مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و جمعی از مسئولان استانی و کشوری آغاز شد.

براساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، این طرح در دو مرحله اجرا و با توسعه این میدان، روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده می‌شود.

این پروژه مهم طبق سیاست‌های کلان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران به‌منظور کمک به حل مسئله ناترازی فصلی گاز و تقویت شبکه گاز کشور طراحی شده و به مرحله اجرا رسیده است که با اجرای آن، بیش از ۲ هزار نفر نیروی متخصص بومی به‌مدت سه سال مشغول به‌کار می‌شوند و اعتبار در نظر گرفته‌شده برای تکمیل، ۴۲۰ میلیون یورو است.

در مرحله توسعه مخزن ۸ تا ۱۰ حلقه چاه حفاری می‌شود و متعاقب این اقدام‌ها، تأسیسات پالایشگاهی و تزریق گاز و واحد نم‌زدایی آن احداث می‌شود تا گاز مخزن به خطوط لوله سراسری گاز تزریق شود و به این ترتیب کمک قابل توجهی به جبران ناترازی گاز خواهد شد.

این مخزن در استان کهگیلویه و بویر احمد و فاصله ۱۰ کیلومتری شهر یاسوج واقع شده و از میدان‌های هیدروکربوری توسعه‌نیافته کشور است که به لحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، میدانی ایده‌آل برای ذخیره‌سازی به شمار می‌آید.

ایجاد اشتغال برای بیش از ۲ هزار نفر با اجرای عملیات ذخیره‌سازی میدان گازی مختار

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در حاشیه آیین آغاز عملیات اجرایی مرحله نخست طرح ذخیره‌سازی میدان گازی مختار که به‌ صورت ویدیوکنفرانس با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مسئولان استانی و کشوری در جریان سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد، گفت: بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده این طرح در دو مرحله اجرا می‌شود که پس از عملیات حفر چاه ارزیابی، کسب داده‌های مورد نیاز، تهیه طرح جامع توسعه و اسناد مناقصه توسعه در مرحله نخست، در نیمه دوم ۱۴۰۳ با انتخاب پیمانکار، وارد مرحله توسعه میدان می‌شویم.

مجید چگنی افزود: اگرچه وجود گاز در مخزن مختار با حفر نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۶۹ اثبات شد، دستیابی به ارقام و احجام دقیق، مستلزم انجام حفاری مجدد و برداشت داده‌های روزآمد است، از این رو حفاری چاه ارزیابی با هزینه ۲۰ میلیون یورو و مدت ۱۵ ماه در دستور کار قرار گرفت تا براساس نتایج حاصله، زمینه برای تدوین ام‌دی‌پی و سرانجام توسعه میدان مهیا شود.

معاون وزیر نفت در امور گاز مدت اجرای عملیات توسعه مخزن مختار را سه سال و بودجه مورد نیاز را حدود ۴۲۰ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: با توسعه این میدان، می‌توان روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از این مخزن برداشت و به شبکه سراسری گاز تزریق کرد.

چگنی با بیان اینکه پیش‌بینی ما این است که تا سال ۱۴۰۶ این طرح تکمیل می‌شود، ادامه داد: مخزن مختار از میدان‌های هیدروکربوری توسعه ‌نیافته کشور است که به لحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، میدانی ایده‌آل برای ذخیره ‌سازی است.

وی با اشاره به اینکه پس از تکمیل دوره پنج ساله تولید از میدان مختار، امکان بهره‌برداری از آن به‌عنوان یک مخزن ذخیره‌سازی گاز فراهم می‌شود، بیان کرد: در این مرحله سالانه ظرفیتی حدود ۱.۲۵ میلیارد مترمکعب در مخزن ایجاد می‌شود تا در هشت ماه گرم سال روزانه ۵ میلیون مترمکعب در مخزن ذخیره و در ماه‌های سرد سال نیز روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب  از آن برداشت کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، ایجاد اشتغال برای متخصصان و جوانان مستعد کهگیلویه و بویراحمد را از دیگر برکات این طرح برشمرد و تصریح کرد: در مرحله حفر چاه ارزیابی و اقدام‌ های مطالعاتی ۲۰۰، ۲۵۰ نفر و در فاز توسعه ‌ای (شامل حفاری و احداث چاه توسعه ‌ای، خطوط لوله، پالایشگاه و تاسیسات تزریق گاز) حدود ۲ هزار نفر در این میدان مشغول به‌ کار می‌شوند، ضمن آنکه پس از بهره ‌برداری نیز برای ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر به شکل دائم و پایدار شغل ایجاد می‌شود.

چگنی در پایان با بیان اینکه در مرحله توسعه مخزن، ۸ تا ۱۰ حلقه چاه حفاری می‌شود، یادآور شد: متعاقب این اقدام‌ها، تأسیسات پالایشگاهی و تزریق گاز و واحد نم ‌زدایی آن احداث می‌شود تا گاز مخزن به خطوط لوله سراسری گاز تزریق شود و به این ترتیب، کمک شایان توجهی در بحث جبران ناترازی گاز خواهد داشت.

تزریق بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد ریال به پروژه پتروشیمی گچساران در دولت سیزدهم

استاندار کهگیلویه و بویراحمد در آیین بهره‌برداری رسمی از مجتمع پتروشیمی گچساران با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی این طرح پیش از آغاز به‌کار دولت سیزدهم کمتر از ۶۰ درصد بود، اظهار کرد: در دو سال اخیر بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد ریال به این پروژه تزریق شد.

سیدعلی احمدزاده افزود: هدف از ساخت طرح پتروشیمی گچساران، تأمین خوراک مجتمع‌های واقع در مسیر خط لوله سراسری اتیلن غرب، همچنین پتروشیمی‌های ممسنی، دهدشت، بروجن و کازرون است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: آب پتروشیمی گچساران با لوله ۲۸ اینچی و به میزان یک هزار و ۷۶۰ مترمکعب در ساعت و به طول ۲۷ کیلومتر تأمین شد.

احمدزاده اظهار کرد: ۵۳ هزار و ۹۰۰ مترمکعب در ساعت سوخت مورد نیاز از خط لوله سراسری گاز و ۵۰ مگاوات برق مورد نیاز این طرح از سوی شرکت برق منطقه‌ای خوزستان تأمین شد.

گازرسانی به ۱۵۱ روستای کهگیلویه و بویراحمد در ۲ سال فعالیت دولت سیزدهم

وی افزود: گازرسانی روستایی در دولت سیزدهم همراه با ۶۴۴ کیلومتر شبکه‌گذاری فلزی و پلی‌اتیلن بوده است که بیش از ۴۰ هزار نفر در استان از گاز طبیعی بهره‌مند شدند.

مدیرعامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به مصوبه سفر نخست رئیس‌جمهوری به این استان اظهار کرد: گازرسانی به پتروشیمی گچساران با روزانه ۲۰۰ هزار مترمکعب در ساعت با اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریال در دهه فجر ۱۴۰۱ به بهره‌برداری رسید، همچنین بهره‌برداری از مرکز دیسپچینگ یاسوج با صرف اعتبار ۸۰ میلیارد ریال انجام شد.

ریحان بهادر تأکید کرد: در سفر دوم رئیس‌جمهوری به استان  ۳۷ روستای فاز ۵ قلعه رئیسی و دیشموک با اعتبار حدود ۵۰۰ میلیارد ریال گازرسانی می‌شوند و عملیات اجرایی میدان گازی مختار با اعتبار مطالعاتی ۴۴۲ میلیون یورو آغاز خواهد شد.

به گفته وی، تاکنون ۱۰۰ درصد خانوار شهری و ۸۹ درصد خانوار روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد از نعمت گاز بهره‌مند شده‌اند.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر