/
۰۶ دی ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۲

مهمترین وقایع سال ۲۰۲۲ بازار انرژی از نگاه اویل پرایس

حمله نظامی روسیه به اوکراین، بزرگترین عامل مختل کننده برای بازارهای انرژی در سال ۲۰۲۲ شناخته شد.
کد خبر : ۵۰۸۲۵

به گزارش نبض نفت به نقل از اویل پرایس، اغلب، وقوع یک رویداد به اشکال متعدد بر بخش انرژی تاثیر می‌گذارد. در سال ۲۰۲۰، شیوع ویروس کرونا و پیامدهای متعاقب پاندمی کووید ۱۹ بود که اثر آبشاری بر وقایع انرژی سال داشت. تاثیر این پاندمی، امسال همچنان ادامه داشت زیرا مسائل زنجیره تامین به همراه احیای اقتصادی، باعث افزایش قیمت‌های انرژی شدند. با این حال، در سال ۲۰۲۲ واقعه دیگری اتفاق افتاد که تاثیر مختل کننده‌ای بر همه بازارهای انرژی داشت و مهمترین اتفاق سال بود و بر وقایع مهم متعدد دیگر، تاثیر مستقیمی گذاشت.

۱- حمله نظامی روسیه و اوکراین، بازارهای انرژی را مختل کرد

حمله نظامی روسیه به اوکراین، بزرگترین تاثیر را بر انرژی در سال ۲۰۲۲ داشت. روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان به شمار می‌رود. حمله نظامی این کشور به همسایه‌اش و متعاقب آن، تصمیم دولت آمریکا برای متوقف کردن واردات نفت روسیه، بازارهای انرژی را در سال ۲۰۲۲ به شدت مختل کرد. این اختلال، به نوبه خود پیامدهایی را به دنبال داشت.

۲- افزایش قیمت‌های انرژی

طی هفته‌ها و ماه‌های پس از حمله نظامی روسیه، قیمت نفت در بازار جهانی به سطحی صعود کرد که از سال ۲۰۰۸ بی‌سابقه بود. دولت آمریکا تصمیم گرفت واردات نفت روسیه را متوقف کند و این امر باعث اختلالات قابل توجهی در بخش پالایش شد. عمده نفتی که از روسیه وارد می‌شد، فرآورده‌های پالایشی نهایی یا نفت نیمه فرآوری شده بود. از دست رفتن واردات نفت روسیه، باعث مختل شدن عرضه بنزین و سپس تولید دیزل در دوره تقاضای بالا برای این سوخت شد. همه این موارد به بالاترین میانگین هفتگی قیمت دیزل و بنزین در آمریکا منتهی شد. افزایش قیمتهای انرژی همچنین عامل اصلی در صعود تورم آمریکا بود که به بالاترین رکورد در ۴۰ سال گذشته رسید.

۳- برداشت تاریخی از ذخایر نفت استراتژیک آمریکا

دولت بایدن برای مقابله با افزایش قیمت‌های انرژی، بزرگترین برداشت نفت از ذخایر نفت استراتژیک در تاریخ آمریکا را اعلام کرد. آمریکا، ذخایر نفت استراتژیک را در سال ۱۹۷۵ و پس از تحریم نفتی ۱۹۷۳-۱۹۷۴ به منظور جلوگیری از شوک اختلالات آتی که در روند عرضه نفت روی می‌دهد، ایجاد کرد. اگرچه این ذخایر برای استفاده در موارد اختلالات شدید عرضه ایجاد شده است اما سیاستمداران آمریکایی معمولا برای مهار افزایش قیمت بنزین به خصوص در سالهای برگزاری انتخابات، از آن استفاده کرده اند. سطح ذخایر نفت استراتژیک در اوج خود در سال ۲۰۱۰ به ۷۲۶.۶ میلیون بشکه رسیده بود. از سال ۱۹۸۴، سطح این ذخایر کمتر از ۴۵۰ میلیون بشکه نبوده است اما این ذخایر سال ۲۰۲۲ را در سطح ۳۷۸ میلیون بشکه به پایان می‌برند که حدود ۴۰ درصد کاهش از ابتدای سال نشان می‌دهد.

۴- تصویب قانون کاهش تورم در کنگره آمریکا

لایحه قانون کاهش تورم با وجود نامی که دارد، در واقع بیشتر به عنوان لایحه تغییرات اقلیمی دیده می‌شود. مجموعه سرمایه‌گذاری  هدف گذاری شده، آمریکا را در مسیر کاهش ۴۰ درصدی آلایندگی تا سال ۲۰۳۰ قرار می دهد. این لایحه بزرگترین سرمایه گذاری اقلیمی در تاریخ آمریکاست. بزرگترین برندگان این لایحه شرکت‌های انرژی تجدید پذیر هستند اما تمهیداتی هم در نظر گرفته شده که به شرکت‌های نفت و گازی که می توانند در فناوری‌های جدید جذب متان و کربن سرمایه گذاری کنند، کمک می‌کند.

۵- نشت نفت از خط لوله کی‌استون

خط لوله کی‌استون که در چند سال اخیر به دلیل تصویب و لغو مکرر توسعه آن، مرتب در تیتر اخبار قرار داشته است، در دسامبر با نشت نفت روبرو شد. مخالفان این خط لوله می‌گویند نشتی یک خط لوله بزرگ، یک فاجعه زیست محیطی خواهد بود. شرکت "تی سی انرژی" که اپراتور این خط لوله است، هفتم دسامبر اعلام کرد ۱۴ هزار بشکه نفت از این خط لوله به ظرفیت ۶۲۲ هزار بشکه نفت در مناطق روستایی ایالت کانزاس نشت کرده است. این سومین نشت بزرگ این خط لوله در پنج سال گذشته بوده و به مخالفان آن خوراک بیشتری برای مخالفت با خطوط لوله آینده می‌دهد.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر