/
۰۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۱۹

بازار نفت زیر سایه تصمیمات تهران-ریاض

زمانی ایران حدود ۵ میلیون بشکه نفت در روز و عربستان هم حدود ۷ میلیون بشکه تولید داشت، دو کشور روی هم‌رفته به اندازه تمام تولیدکنندگان عضو اوپک؛ تولید داشتند، بنابراین اگر این دو قدرت نفتی با هم همکاری می‌کردند تاثیرگذار بود.
کد خبر : ۵۴۷۴۵

نبض نفت- نرسی قربان درباره وضعیت بازار نفت و تصمیمات احتمالی در نشست آتی اوپک در زمینه تغییر سهمیه‌بندی‌ها اظهار داشت: بحث تغییر در سهمیه تولید و کاهش سقف آن بستگی به رشد اقتصادی کشورهای عمده صنعتی پیش‌بینی می‌شود، برخی کشورها هنوز تصور می‌کنند که رشد متوقف شده و برخی تصور می‌کنند که ادامه خواهد داشت و علاوه بر آن رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه هم تداوم خواهد داشت.

وی افزود: در هر حال تقاضا برای نفت در وهله نخست به تقاضا برای فرآورده‌های نفتی بستگی دارد، به نظر می‌رسد عربستان علاقمند است که قیمت نفت را روی ۷۰ تا ۸۰ دلار حفظ کند اگر این طور باشد ممکن است در اجلاس آتی اوپک فشار وارد شود که سهمیه‌ها کمی پایین بیاید اما اگر پیش‌بینی اوپک مبنی بر رشد اقتصادی باشد احتمالا تصمیم را به اجلاس‌های بعدی موکول کنند.

این کارشناس حوزه انرژی در ادامه با اشاره به توافقات اخیر ایران و عربستان و احتمال شکل جدیدی از  همکاری و تصمیم‌گیری در اوپک و بازار نفت گفت: زمانی ایران حدود ۵ میلیون بشکه نفت در روز و عربستان هم حدود ۷ میلیون بشکه تولید داشت، دو کشور روی هم‌رفته به اندازه تمام تولیدکنندگان عضو اوپک؛ تولید داشتند، بنابراین اگر این دو قدرت نفتی با هم همکاری می‌کردند تاثیرگذار بود، در حال حاضر تولید عربستان بسیار بالا و رقم تولید ایران پایین و فاصله رقم تولید دو کشور زیاد است یعنی ما نهایتا نزدیک ۳ میلیون بشکه و در عربستان صحبت از ۱۰ میلیون بشکه است، بنابراین روابط دو کشور به اجماع اوپک بسیار کمک خواهد کرد اما بیشتر تصمیمات توسط کشورهایی اتخاذ می‌شود که تولید بالاتری دارند.

وی افزود: در حال حاضر در اوپک و اوپک‌پلاس روسیه و عربستان در وهله اول تصمیم‌گیری هستند و بعد از آن امارات و کویت و عراق قرار دارند، نتیجه اینکه دوستی ایران و عربستان بدون شک به اجماع در اوپک کمک می‌کند اما لزوما نظرات دو کشور در مورد بازار و قیمت نفت یکسان نیست.

قربان با اشاره به پیش‌بینی‌ها در خصوص قیمت نفت بیان داشت: قیمت نفت بستگی به مسائل مختلف از جمله مباحث استراتتژیک و سیاسی دارد، اما به نظر می‌رسد کشورهای عضو اوپک و همچنین کشورهای صنعتی مصرف‌کننده ترجیح می‌دهند در همین سطح بماند، بنابراین با حدود ۸ تا ۱۰ دلار بالا و یا پایین‌تر در همین سطح کنونی حفظ شود.

مرتضی بهروزی‌فر نیز در این خصوص  گفت: اکنون قیمت نفت نسبت به چند ماه قبل تاحدی کمتر شده است ولی باتوجه به اینکه وارد فصل تابستان و افزایش ترددهای جاده‌ای و رشد تقاضا نزدیک می‌شویم احتمال افزایش قیمت‌ها وجود دارد مگر اینکه حادثه خاصی رخ دهد. بعنوان مثال پیش‌بینی در مورد رشد اقتصادی امریکا و یا چین تغییر کند که منجر به رشد قیمت شود.

وی افزود: در حالت عادی معمولا با ورود به فصل افزایش ترددهای جاده‌ای معمولا افزایش قیمت هم خواهیم داشت و اوپک نیز تغییر چندانی در سهمیه تولید اعمال نمی‌کند.

این کارشناس حوزه نفت با بیان اینکه تصمیمات اوپک تاثیر بسزایی در تولید و صادرات نفت ایران ندارد، اظهار داشت: ما تحت تحریم هستیم و جایگاه دوم اوپک را واگذار کرده‌ایم و عملا از مباحث سهمیه‌بندی نیز خارجیم و تا تحریم رفع نشود امکان افزایش تولید هم نخواهیم داشت، به همین خاطر ایران در حال حاضر نقش چندانی در اوپک و بازارهای جهانی نداریم.

وی درباره توافق اخیر ایران و عربستان و تاثیر در تصمیمات آتی اوپک و بازار نفت تاکید کرد: ایران باتوجه به اینکه در تحریم است و تولید نفت بالایی ندارد در بازی‌های بازار هم حضور ندارد مورد دیگر اینکه اکنون مسائل دو کشور به طور کامل حل نشده و مسئله یمن هنوز به قوت خود باقی بوده و استخوان لای زخم است، تحت هر شرایطی هرگونه رابطه با عربستان هم داشته باشیم تا زمانی که مشکل تحریم ایران حل نشود، تاثیرگذاری نیز کمرنگ خواهد بود.

بهروزی‌فر یادآور شد: موضوع دیگر اینکه دو کشور با حجم قابل توجه ذخایر نفتی باهم رقیب هستند، هرچند اکنون به لحاظ تولید فاصله دو کشور زیاد شده اما زمانی ایران دومین تولیدکننده نفت بوده، بنابراین به طور بالقوه همواره رقیب بوده و هستند، بنابراین اینکه تصور کنیم با روابط سیاسی تمام مشکلات دو کشور در حوزه انرژی و نفت نیز حل می‌شود ؛ دور از ذهن است اما مسلما وقتی تنش حل شده و جنگ نیابتی تمام شود و در روابط حالت ثبات ایجاد شود دو کشور می‌توانند در بازار نفت همفکری کنند و تصمیمات مهمی اتخاذ کنند که دنیای نفت را تحت تاثیر قرار دهند.

منبع:ایلنا

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر