تهدیدهای قطعی گاز برای کشور چیست؟
نبض نفت-وزیر نفت به تازگی اعلام کرده است که اگر صرفه جویی در مصرف گاز نشود قطعی گاز به صنایع مختلف همچون فولاد گسترش پیدا می کند، البته محدودیت ها برای پتروشیمی ها از هفته های قبل آغاز شده است و تعرفه های جدید پرمصرف های گاز هم اعلام شده است، اما این سیاست ها نمی تواند تضمینی برای تامین نیاز کشور باشد.
در سال های گذشته بخشی از گاز ایران به کشور عراق، آذربایجان و ... صادرات می شد، در دولت قبل به دلیل کاهش درآمدهای نفتی صادرات به این کشورها ادامه دار شد و همین مساله منجر به افزایش مصرف سوخت مازوت در نیروگاه ها و ... شد. در شرایط کنونی هم همین تهدید می تواند جامعه را تحت تاثیر قرار دهد، زیرا در شرایط کنونی گزارش ها حکایت از افزایش مصرف سوخت در کشور دارد و از طرف دیگر وزارت نفت هم طبق گزارش هایی که منتشر کرده، عملا افزایش تولید گاز هم انجام نشده و این یعنی تراز مصرف به تولید منفی است.
در چنین وضعیتی دولت باید در مدیریت توزیع گاز ورود کند و این موضوع در گام اول باید از طریق بهینه سازی اجرا شود و از طرف دیگر صادرات گاز به کشورهای همسایه باید قطع یا محدود شد، زیرا کاهش گازرسانی به صنایعی مانند پتروشیمی و فولاد می تواند در این مقطع که هنوز تحریم ها وجود دارند روی کاهش درآمدهای ارزی موثر باشد، زیرا بخش عمده ای از صادرات کشور، مربوط به کالاهای غیر نفتی است.
البته بسیاری صادرات گاز را توجیه می کنند و می گویند ارز آوری حاصل از صادرات گاز با ارز حاصل از صادرات کالاهایی مانند پتروشیمی و ... تفاوتی ندارد و هر دو بخشی از منابع ارزی کشور را تضمین می کنند، اما از آنجایی که صادرات گاز با صادرات محصولی که فرآوری شده از نظر ارزش افزوده با هم تفاوت دارند و از طرف دیگر در بخش صنایع اشتغال ایجاد می شود و با صادرات گاز خام این مساله اتفاق نمی افتد عملا صادرات فرآورده ها منافع بیشتری برای کشور دارد.
عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه ایران احتمالا امسال زمستان واردکننده گاز خواهد شد، گفت: «در حال حاضر ۲۰۰ میلیون متر مکعب کسری گاز داریم و دولت باید برای حل این مساله چاره اندیشی کند.»
آرش نجفی با بیان اینکه دولت باید روی بهینه سازی مصرف کار کند، افزود: «به طور قطع کاهش تراز منفی گاز باعث می شود که از سوخت گاز در فرآورده های پتروشیمی استفاده شود و این مساله محقق نمی شود مگر اینکه بهینه سازی را اجرا کند و در ادامه درآمد حال از صرفه جویی راه به خزانه دولت برگرداند.»
در چند سال گذشته به دلیل محدودیت در گازرسانی، مصرف مازوت در کشور افزایش یافت و همین مساله منجر به افزایش آلایندگی در کشور شد که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان همین آلایندگی بالاتر، هزینه هایی را برای بخش درمان به مردم و حتی دولت تحمیل می کند، از این رو اگر دولت سیاست درستی را در بخش بهینه سازی مصرف سوخت و حتی صادرات گاز اجرایی می کرد این هزینه ها به مردم و دولت تحمیل نمی شود و از طرف دیگر جامعه ای سالم تر خواهیم داشت.
نجفی با تاکید بر اینکه بهینه سازی، مصرف سوخت را تا ۴۰ درصد کاهش می دهند، اعلام کرد: «احتمال استفاده از سوخت مازوت و گازوئیل در زمستان زیاد است، به همین دلیل نگرانی هایی را درباره آلایندگی به وجود آورده است».
براساس این گزارش وزارت نفت فعلا برنامه شفافی در زمینه اینکه چه اقدامی برای تامین کسری گاز اجرایی خواهد کرد، نداده است و همین مساله بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعتی را نگران کرده است، چراکه هم اکنون علاوه بر اینکه وضعیت اقتصادی کشور بد است و هزینه های تحمیلی می تواند مشکلاتی را برای جامعه به وجود بیاورد، کاهش صادرات کالاهای صنعتی به واسطه محدودیت گازرسانی هم می تواند تهدید دیگری برای کشور باشد.
منبع:موج