/
۰۷ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۱

سرقت و بازار سیاه؛ روی دیگر تجارت نفت در جنوب شرق آسیا

اگرچه سنگاپور به عنوان قطب تجارت نفت در جنوب شرق آسیا محسوب می شود، اما درعین حال گزارش های مسئولان امنیتی و برخی سازمان های منطقه ای نظارتی درحوزه انرژی حاکی از رشد پرونده های سرقت نفت، گازوئیل و حمل و نقل و تجارت غیرقانونی آنها در منطقه جنوب شرق آسیاست.
کد خبر : ۴۴۱۲
پایگاه خبری نبض نفت -  پرونده اخیر سرقت کلان نفتی در سنگاپور باردیگر نگاهها را متوجه این منطقه به عنوان یکی از قطب های اصلی تجارت غیرقانونی نفت کرد. 
بتازگی پلیس سنگاپورگزارش داد 17 نفراز اتباع این کشور در یک دادگاه به اتهام سرقت کلان نفتی از بزرگترین پالایشگاه شرکت چند ملیتی شل دراین کشور، محاکمه شده اند. 
این 17 نفرشامل مردان 30 تا 63 ساله هستند که میلیون ها دلار نقد و یک تانکر نفتی را متعلق به پالایشگاه نفت شل در منطقه صنعتی ' پالوئا بوکوم' درجنوب سنگاپوربه سرقت بردند . 
اگرچه پالایش و حمل و نقل نفت در دهه های گذشته به طور قابل توجهی یکی از عوامل افزایش ثروت در سنگاپوربوده، اما درعین حال در سال های اخیر تجارت غیرقانونی نفت نیز یکی از مهمترین چالش های این صنعت در این دولت -شهر جنوب شرق آسیا محسوب شده است. 
تحقیقات پلیس سنگاپور پس از شکایت مسئولان شرکت نفتی شل در آگوست 2017(شهریور96) آغاز و پس از یکسری تحقیقات گسترده و بررسی های مختلف در نهایت منجر به دستیگری این افراد شد. 
شرکت نفتی شل نیز همزمان با این رخداد در گزارشی دستگیری 11 نفر از کارکنان قدیمی و کنونی این شرکت را در رابطه با سرقت نفتی کلان از این شرکت تایید کرد. 
براساس اطلاعات این شرکت ، نفت به سرقت رفته در 30 روز گذشته به مقصد شهر 'هوشی مین' ویتنام در بندری از سنگاپور بارگیری شده است. 
اتهاماتی که تاکنون مطرح شده شامل، سه مورد سرقت گازوئیل در 21 نوامبر 2017، به میزان بیش از دوهزار و 322 تن به ارزش 1.277 میلیون دلار و در تاریخ 5 و 7 ژانویه سال جاری به میزان دوهزار و 62 تن به ارزش بیش از یک میلیون دلار بوده است. 
بر اساس گزارش پلیس سنگاپور شش نفر ازاین افراد متهم به سرقت مبلغ افزون بر 3 میلیون دلار نقد و یک تانکر نفتی به ظرفیت 12 هزار تن هستند که حساب های بانکی آنها بلافاصله مسدود شد. 
این دومین پرونده سوءاستفاده کلان مالی در شرکت های سنگاپوری در ماههای اخیر است . 
در اواخر ماه دسامبر2017 اعلام شد که شرکت سنگاپوری کِپـِل فعال در صنعت ساختمان و نفت نیز بیش از 422 میلیون دلار به تعدادی از مقامات برزیلی رشوه داده است. 
سنگاپور با برخورداری از بزرگترین بنادر و تاسیسات پیشرفته بندری به عنوان یکی از مراکزاصلی تجارت دریایی در جهان به ویژه در شرق و جنوب شرق آسیا محسوب می شود. روزانه صدها کشتی داخلی و خارجی در بنادر و آبراههای این دولت - شهر کوچک در حال تردد هستند.
این کشوربا بهره برداری از سیستم ها و فناوری های بزرگ پالایشگاهی یکی از مراکز اصلی ترانزیت نفت از خاورمیانه به سوی بیش از یک میلیارد نفر مصرف کننده در کشورهای چین ، ژاپن و کره جنوبی و کشورهای جنوب شرق آسیاست. 
سنگاپور همچنین یکی از بزرگترین قطب های اصلی پالایشگاهی در جنوب شرق آسیا و سوخت گیری های عظیم نفتی محسوب می شود. 
شرکت نفتی چند ملیتی شل یکی از بزرگترین و قدیمی ترین سرمایه گذاران خارجی در سنگاپور است. پالایشگاه نفت این شرکت در جزیره بوکوم سنگاپور قادر به انجام پروسه های بارگیری بیش از 500 هزار بشکه نفت را در روز دارد. 
این درحالی است که گزارش سازمان های نظارتی حاکی از آن است که تجارت غیرقانونی نفت در جنوب شرق آسیا گسترده و روبه افزایش است. 
گزارش کارشناسان شرکت بین المللی 'توافقنامه همکاری منطقه ای برای مقابله با دزدی دریایی و سرقت مسلحانه علیه کشتی ها' حاکی از آن است که تجارت غیرقانونی نفت در سال ها 2011 تا 2015 در آسیا افزایش یافته است . 
گزارش این شرکت که نظارت بر حمل و نقل نفت و سایر مواد سوختی را در آبهای منطقه مورد رصد قرار داده حاکی است: سرقت نفت و گازوئیل و حمل غیرقانونی آن در دریاها و آبهای کشورهای آسیایی به ویژه در جنوب شرق آسیا و در سواحل شرقی مالزی دراین مدت قابل توجه بوده است که اکثر این تجارت از طریق تانکرهای نفتی و خطوط زمینی انجام می شود اما در برخی موارد نیز نفتکش های کوچک در آبهای این منطقه به دلیل قاچاق نفت و یا گازوئیل شناسایی و متوقف شده اند.
برخی گزارش های رسانه ای حاکی از آن است که ارزش تجارت غیر قانونی نفت و انرژی در منطقه جنوب شرق آسیا بین 2 تا 3 میلیارد دلار درسال است. اما یوسف ملک مدیر شرکت چند ملیتی مشاوره امنیتی IQ در گفت وگو با رسانه ها معتقد است حدود 3 درصد از مصرف سالانه سوخت در جنوب شرق آسیا به ارزش 10 میلیارد دلار از طریق تجارت های غیرقانونی تامین می شود.
وی سرقت های نفتی در آبهای جنوب شرق آسیا را یکی از مهمترین علل تجارت غیرقانونی نفت دراین منطقه ذکر کرده و گفته است: در مورد این نوع سرقت های دریایی نفتی گزارش های متعددی وجود دارد.
اطلاعات مربوط به موافقتنامه همکاری منطقه ای در مورد مبارزه با دزدی دریایی و سرقت مسلحانه علیه کشتی های آسیا (ReCAAP) که دبیرخانه آن در سنگاپور مستقر است، نشان می دهد که بیش از نیمی از حملات جدی حمل و نقل دریایی در سال گذشته در سواحل مشترک مالزی و سنگاپور رخ داده است.
'پرایپول کومساپ' معاون سابق وزیر انرژی تایلند و استاد دانشگاههای این کشور پیشتر گفته بود که تایلند و ویتنام به عنوان دوکشور اصلی خریدار نفت در جنوب شرق آسیا ،در سه سال اخیر شاهد افزایش تقاضای نفت در بازار سیاه بوده اند.


منبع: ایرنا
مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر